Alle ønsker oppfylt i Folkets Hus

Ap ønsket seg å forbedre valgresultatet fra 2011, og å ta flere av de store byene. De fikk alle ønskene oppfylt.

FORNØYD: Ap-nestor Thorvald Stoltenberg og Anja Breien var blant de mange som slapp jubelen løs i Folkets Hus på Youngstorget i kveld etterhvert som valgresultatene tikket inn. Stoltenberg var utenriksminister sist gang Ap gjorde et bedre kommunevalg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORNØYD: Ap-nestor Thorvald Stoltenberg og Anja Breien var blant de mange som slapp jubelen løs i Folkets Hus på Youngstorget i kveld etterhvert som valgresultatene tikket inn. Stoltenberg var utenriksminister sist gang Ap gjorde et bedre kommunevalg. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble sett på som dristig da partileder Jonas Gahr Støre i forkant av kommunevalget sa at Ap ønsket å forbedre valgresultatet fra kommunevalget i 2011.

Da fikk Ap en oppslutning på 31,7 prosent, noe som ble ansett som et svært godt resultat.

Også Hadia Tajik sa til Dagbladet tidligere i kveld at å forbedre 2011-resultatet ville være et ambisiøst mål.

Da valgdagsmålingen klokka 21 viste 33,0 prosents oppslutning var alle på beina i Folkets hus.

Der ble de stående, og jubelbølgene rullet over forsamlingen etterhvert som det ble klart at Ap gjorde storeslem i Bergen, Trondheim og Tromsø, og ligger an til å overta styringa i Oslo, dersom de kommer til enighet med Miljøpartiet De Grønne.

- Blir dette stående vil det være vårt beste valgresultat på 30 år, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Og sant nok: Vi må 28 år tilbake, til 1987, for å finne et bedre kommunevalg for Arbeiderpartiet. Det året fikk de en oppslutning på 35,9 prosent.

I det han gikk inn på valgvaken i kveld, før valgdagsmålingene var klare,  sa Jonas Gahr Støre:

- Vi ønsker flere muligheter til å føre Arbeiderpartiets politikk flere steder. Vi har gått tilbake i byer i mange år. Det vil vi gøre noe med, sa Støre.

Nesestyver i hjembyen I Erna Solbergs hjemby, Bergen, raser Høyre på de foreløpige resultatene, og ligger nå an 21,7 prosent, mens Arbeiderpartiet er den store vinneren med en framgang på 9,3 prosentpoeng til 38,1 prosent oppslutning.

Det betyr at dagens blå byråd ligger an til å gå av.

Det var jubel også for Ap-tallene i Oslo, selv om det må gås noen intense forhandlingsrunder med Miljøpartiet De Grønne for å overta makta i hovedstaden.

Grønn dør på gløtt De foreløpige tallene for Oslo viser at MDG havner på vippen. Dersom de velger å støtte venstresida etter forhandlinger, blir matkskifte etter 18 år med borgerlig styre. Høyre, med ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland, går foreløpig tilbake 5,0 prosentpoeng.

Ordfører Fabian Stang avskrev foran valget å samarbeide med MDG, og viste til at partiet hadde stemt med de rødgrønne i åtte av ti saker i bystyret. Nå skal Høyre imidlertid holde døra på gløtt for å gå i samtaler med MDG.

Ap og byrådslederkandidat Raymond Johansen får også en liten tilbakegang på 0,1 prosentpoeng, men har likevel betydelige 33,2 prosent oppslutning.