Nytt vaksinescenario:

Alle over 18 får første dose innen midten av juli

Innen midten av juli skal alle over 18 år ha fått sin første dose med coronavaksine, ifølge det nye vaksinescenarioet til Folkehelseinstituttet.

NYTT VAKSINESCENARIO: Smittevernsdirektør i FHI; Geir Bukholm spår strenge tiltak rundt 17. mai, på tross av et nytt og optimistisk vaksinescenario. Video: Røssland/Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FHIs beregninger oppdateres jevnlig, og siste versjon ble publisert tirsdag ettermiddag.

Vaksineleveranser fra Pfizer, Moderna, Janssen og AstraZeneca inngår i beregningene.

Vaksineringen med sistnevnte coronavaksine er fortsatt satt på pause - foreløpig fram til 12. april.

Få endringer

Det er få endringer å spore i den ferskeste utgaven av FHIs framdriftsplan for vaksineringen i Norge.

I forrige versjon av framdriftsplanen for vaksineringen i Norge, publisert 12. mars, beregnet FHI at alle i aldersgruppen 18 til 44 år kunne ha fått tilbud om første dose mot slutten av juni i sitt optimistiske scenario, mens det mer nøkterne pekte på starten av juli.

Den nye framdriftsplanen har altså justert dette noe lenger fram i tid, til midten av juli. Dette gjelder for både det optimistiske og det mer nøkterne scenarioet.

- Vi tenker nok at dette scenarioet er ganske sannsynlig. Selvfølgelig avhenger det av at vaksinedosene som er avtalt levert blir levert til riktig tid, men det er ikke grunn til å tro at det blir forsinkelser med tanke på det nå, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til Dagbladet.

- Vil vaksineringen også kunne gå raskere?

- Jeg tror kanskje det scenarioet vi har nå er ganske realistisk, og veldig mye raskere tror jeg ikke er veldig sannsynlig, sier han.

Større sikkerhet

Hvor raskt det er mulig å tilby vaksiner til ulike grupper av befolkningen, er avhengig av leveransene til Norge og hvilke vaksiner som blir godkjent for bruk.

Til NTB opplyser visedirektøren for coronavaksinasjonsprogrammet Jasper Littmann at årsaken til at de to scenarioene, både det optimistiske og det mer nøkterne, er like i den nye versjonen, er at det nå er større sikkerhet hva gjelder leveringstidspunkt av de forskjellige vaksinene.

- Pfizer er den største leverandøren og de har levert stabilt den seinere tida, og også økt leveransene, så det er selvfølgelig mulig at det skjer ytterligere økninger, forteller Bukholm.

MER LIKHET: Assisterende direktør for coronavaksinasjonsprogram ved FHI , Jasper Littmann, sier det nå er mindre usikkerhet knyttet til leveringstidspunkter for vaksiner i bruk i Norge. Det gjør at de optimistiske og de mer nøkterne prognosene er mer like. Foto: Lise Åserud / NTB
MER LIKHET: Assisterende direktør for coronavaksinasjonsprogram ved FHI , Jasper Littmann, sier det nå er mindre usikkerhet knyttet til leveringstidspunkter for vaksiner i bruk i Norge. Det gjør at de optimistiske og de mer nøkterne prognosene er mer like. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I dag er det vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna som er i aktiv bruk i Norge, mens de første dosene fra nykommeren Janssen er ventet i april.

- I scenarioet antas det at AstraZeneca vil tas i bruk igjen. Men det er ikke ensbetydende med at vi har konkludert i saken. Det kan endre seg. Da vi måtte oppdatere scenarioet igjen, sier Littmann til NTB.

Dette er FHIs nye beregninger (beregningene fra 12. mars i parentes):

  • Helsepersonell: 3. uke i mai (3. uke i april)
  • 75–84 år: 3. uke i mars (3. uke i mars)
  • 65–74 år + 18-64 år med høy risiko: 3. uke i april (midten av april)
  • 55–64 år, underliggende sykdom: 3. uke i april (midten av april)
  • 45–54 år, underliggende sykdom: 3. uke i april (3. uke i april)
  • 18–44 år, underliggende sykdom: månedsskifte april/mai (månedsskifte april/mai)
  • 55–64 år: midten av mai (midten av mai)
  • 45–54 år: 2. uke i juni (2. uke i juni)
  • 18–44 år: 2. uke i juli (1. uke i juli)
  • De aller fleste sykehjemsbeboerne og personer over 85 år er allerede fullvaksinerte eller har fått første vaksinedose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer