Alle partiene trodde Frp hadde invitert til bredt forlik, bortsett fra Frp selv som nekter for alt

Nå hersker det fullt kaos.

- IKKE FORHANDLINGER: Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, mener det ikke foregår verken brede forhandlinger eller sonderinger med stortingspartiene om håndteringen av flyktningstrømmen. Hans virkelighetsforståelse skiller seg dermed diamentralt fra samarbeidspartiene og opposisjonen, som alle opplever at det ble sendt ut en invitasjon til et bredt forlik. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
- IKKE FORHANDLINGER: Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, mener det ikke foregår verken brede forhandlinger eller sonderinger med stortingspartiene om håndteringen av flyktningstrømmen. Hans virkelighetsforståelse skiller seg dermed diamentralt fra samarbeidspartiene og opposisjonen, som alle opplever at det ble sendt ut en invitasjon til et bredt forlik. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag er Frp samlet til gruppemøte på partikontoret.

Der vil stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) fremme et forslag om at partiet skal avvise politiske forhandlinger om innstrammingen i asylpolitikken, som ble skissert i tilleggsnummeret i statsbudsjettet.

Sentrale kilder hos samarbeidspartiene beskriver overfor Dagbladet Tybring-Gjeddes forslag som «et desperat utspill».

De beskriver det som svært oppsiktsvekkende dersom Frp's gruppe setter foten ned for et bredt asylforlik, slik statsministeren tidligere har invitert til.

Full forvirring Invitasjonen til asylsamtalene som ble holdt mandag, ble underskrevet av både parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, og parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

Problemet er bare at Frp, i motsetning til både samarbeidspartiene og opposisjonen på Stortinget, mener at det ikke er invitert til et bredt forlik.

Nesvik gjentok på vei inn til Frp's gruppemøte at mandagens møte mellom de parlamentariske lederne på Stortinget mandag ikke var snakk om forhandlinger.

- Vi har ikke hatt noen forhandlinger, vi har hatt et møte der vi har diskutert ulike tilnærminger. Det har overhodet ikke vært noen forhandlinger, sier Nesvik til Dagbladet.

Han vil heller ikke gå med på å kalle partienes møtevirksomhet for «sonderinger».

- Det har vært et møte mellom de parlamentariske lederne, og det står helt klart i møteinnkallelsen, sier Nesvik.

- Vet ikke om er ekte Nesviks virkelighetsforståelse skiller seg altså diamentralt fra samarbeidspartiene og opposisjonen, som alle opplever at det ble sendt ut en invitasjon til et bredt forlik, og at mandagens møte var en oppfølging på Solbergs appell til Stortinget om et bredt forlik.

- Jeg mottok fredag, klokken 1356, en invitasjon fra Helleland og Nesvik en invitasjon om et forlik. Jeg vet ikke om den er ekte, men jeg går ut ifra det. Jeg er glad for at de vil strekke seg mot et forlik, sa Trine Skei Grande til Aftenposten på mandag.

VIL HA INNSTRAMMINGER: Partileder Siv jensen på vei inn til Frps gruppemøte onsdag. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
VIL HA INNSTRAMMINGER: Partileder Siv jensen på vei inn til Frps gruppemøte onsdag. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Også statsminister Erna Solberg har tidligere sagt hun ønsker et bredt forlik om flyktningpolitikken.

- Jeg er sikker på at partiene er beredt til å delta i dette arbeidet og at vi kan skape grunnlag for bred enighet om mange av tiltakene, sa Solberg etter sin redegjørelse i for Stortinget om flyktningsituasjonen 13. oktober.

- Blir det da ikke flere møter om dette, Nesvik?

- For Frp er det viktig å få på plass innstrammende tiltak, så får vi ta det derfra, sier Nesvik.

- Innstramminger viktigst Han får støtte av partileder Siv Jensen.

- Vi er opptatt av at vi får innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken så vi kan bremse veksten av de som kommer til Norge, sier hun på vei inn til Frp's gruppemøte i ettermiddag.

- Ønsker du et bredt forlik om dette?

- Jeg er opptatt av at vi får flertall for å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken, det er vårt utgangspunkt, og det skal vi jobbe for, sier Jensen.

- Er dette viktigere enn bredt forlik?

- Det er det aller viktigste nå. Jeg tror alle som følger debatten fra utsiden er opptatt av at det handles og leveres resultater, sier finansministeren.

Vurderer ytterligere innstramminger Nestleder Per Sandberg utelukker ikke at Frp's stortingsgruppe vil fremme ytterligere forslag til innstrammingstiltak.

- Dette må på plass, for situasjonen forverrer seg dag for dag, sier Sandberg.

- Det som ligger i tilleggsnummeret er et minimum, og det må konkretiseres i mye større grad, sier han.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ønsker altså ikke at Frp skal delta i bredere forhandlinger om innstrammingene i asylpolitikken. Heller ikke Sandberg synes det er noe mål med åttepartiforhandlinger.

- Målet for meg er å få på plass vedtak, å få på plass en politikk som vi faktisk mener virker. Det å inngå konsensus eller forlik er ikke noe mål nå. Nå må vi skape flertall for innstramminger som faktisk virker.

- Kan Frp fortsette i regjering dersom ikke innstrammingene i tilleggsnummeret vedtas?

- Frp kan ikke sitte og administrere en uansvarlig politikk på noen som helst måte, og derfor er det også sånn at vi inviterer de andre partiene til å slutte seg til alle de framlagte innstrammingsforslagene fra Frp.

- Kan dere fortsette i regjering hvis det ikke blir flertall for forslagene?

- Nå vet vi ikke hvordan alle forslagene ser ut ennå. Det vil komme flere forslag, og det vil komme forslag fra andre partier som har innstrammende effekt.