Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle pavens menn

Den katolske kirken bør kvotere inn noen kvinner i toppledelsen.

I TRØBBEL: I et oppsiktsvekkende brudd med tradisjonen, uttrykte kardinal Angelo Sodano sin støtte til pave Benedict XVI før påskedagsmessen på Petersplassen søndag. ?Foto: Reuters/Scanpix
 REUTERS/Max Rossi
I TRØBBEL: I et oppsiktsvekkende brudd med tradisjonen, uttrykte kardinal Angelo Sodano sin støtte til pave Benedict XVI før påskedagsmessen på Petersplassen søndag. ?Foto: Reuters/Scanpix REUTERS/Max Rossi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BRUSSEL (Dagbladet): Hvis den katolske kirken hadde vært et alminnelig multinasjonalt selskap, ville styret for lengst ha startet jakten på en ny toppsjef. En kjølig avveining ville muligens konkludert med at det ikke er hensiktsmessig å ha Benedict XVI som ansikt utad for virksomheten, nå som avsløringene av avskyelig oppførsel i organisasjonen kommer stadig nærmere den øverste sjefen. Paven ville fått en fin, gyllen fallskjerm med purpurrøde kanter, og dalt rolig ned i skjul. Etter noen måneder, når ting hadde roet seg litt, kunne han tatt noen styreverv og etter hvert sett an muligheten for en ny toppjobb. Kanskje én i et konkurrerende kirkesamfunn.

Men paver får ikke sparken. Pave Benedict kan riktignok si opp selv, men det kommer ikke til å skje. Han blir sittende i sin stol, der han nå kan lese at britiske aviser mener han bør avlyse sin planlagte London-tur i september — han er ikke er velkommen lenger, mener de. Han må også høre at flere advokater vil trekke ham for retten, de tviler på at han kan påberope seg diplomatisk immunitet. Hans motstandere ser likevel ut til å være hans minste problem. Støttespillerne er langt verre.

Påskeuka ga oss et interessant innblikk i hvordan Kirken oppfører seg når den føler seg angrepet. De siste ukenes avsløringer har fått fram mange besynderlige teorier om at den massive kritikken egentlig er en konspirasjon mot Vatikanet, iscenesatt av pavehatende avisfolk og krefter i den internasjonale finansverdenen. Den som formulerte vrangforestillingen på mest oppsiktsvekkende vis i forrige uke, var naturligvis presten Cantalamessa, som langfredag antydet at kritikken av den katolske kirken egentlig minner om jødeforfølgelsene. Kardinalen som innledet påskemessen på Petersplassen to dager seinere, var mer neddempet da han sa det var viktig å stå imot ondsinnet sladder. Men begge uttalelser vitner om den samme forvridde oppfatningen av hvem som egentlig er ofre i denne saken. Det er den samme misforståelsen som bidro til at skandalene ble tildekket i første omgang — krisehåndteringen skulle hjelpe kirkens stilling utad, ikke barna som var misbrukt.

Den samme tanken finner vi i pavens egen forklaring på pedofiliskandalen. Han leter etter årsaken i samfunnet rundt kirken. Den sekulære syndepølen har fristet og ødelagt prestene, mener han. I stedet burde han nok se på de institusjonelle årsakene. Sølibatet er én ting, selvsagt, som mange har vært inne på i disse ukene. En annen, kanskje like viktig reform, ville være å tillate kvinnelige prester.
Det finnes mange grunner til at det ville vært en god idé, og det er neppe et overraskende standpunkt i ei avis som Dagbladet, som jo ifølge satiren er mot prester, men for kvinnelige prester. Men det beste argumentet ble formulert av en kvinnelig italiensk akademiker og journalist i Vatikanets egen avis for litt siden: Det ville vært umulig å holde slike overgrep skjult i en kirke som hadde mer plass for forskjellige stemmer, hevdet Lucetta Scaraffia. Og det ville vært lettere å finne en bedre måte å rydde opp i problemene på hvis paven omga seg med færre likesinnede menn, og flere kvinner.

For å beskrive stillheten som hersker i lukkede brorskap, brukte Scaraffia begrepet omertá, mafiaens æreskodeks, som krever at man holder kjeft, uansett hva som skjer. Det er lurt med en sånn stillhets-kode når man driver med organisert kriminalitet. Det er ikke så smart når man hevder man er i bransjen for verdensomspennende godhet og nestekjærlighet.
 
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!