JAKTER SKYTTER: Det blir ekstra mye politiet i gatene i Malmö i kveld og gjennom helga. Det foregår en intens jakt på en eller flere gjerningsmenn etter de mange skyteepisodene i byen den siste tida. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
JAKTER SKYTTER: Det blir ekstra mye politiet i gatene i Malmö i kveld og gjennom helga. Det foregår en intens jakt på en eller flere gjerningsmenn etter de mange skyteepisodene i byen den siste tida. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

Alle politifolk i Malmö jakter «den nye lasermannen» i natt

Ekstra bemannet i gatene. Spesialteam på 50 jobber døgnet rundt i jakten på den ukjente gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
MALMÖ/OSLO (Dagbladet): Politiet bruker store ressurser i jakten på den nye «lasermannen» som herjer i Malmö.

Mange episoder der tilfeldige innvandrere blir skutt og såret har skapt frykt i byen sør i Sverige.

Politiet har satt ned en egen etterforskningsgruppe som jobber døgnet rundt med saken. De går gjennom tips og forsøker å lage en profil på gjerningsmannen og hvordan han tenker.

- Vi har folk som jobber med skyteepisodene hele tida og vi kan sette flere i gang hvis det blir behov for det, sier informasjonsansvarlig Lars-Håkan Lindholm i politiet i Malmö til Expressen.se.

50 i spesialteam Gruppa som etterforsker skuddene var tidligere i uka på ti personer, men nå har den blitt utvidet til et sted mellom 40 og 50 etterforskere.

Sveriges svar på Kripos, Riksmordkommisionen, er også satt på saken. De har spesialekspertise på å finne ukjente gjerningsmenn og løse drap.

Politiet har også økt antall politifolk i gatene, både uniformerte og i sivil, opplyser politiet.

- I prinsippet kommer alle som er i tjeneste til å være engasjert i saken og bes om å være observante, sier Lindholm til avisa.

20 til 40 år Politiet kommer imidlertid ikke til å bevokte spesielle områder av byen i kveld og natt.

- Skuddene har jo vært veldig spredt geografisk, sier han.

I GÅR: To kvinner ble lettere skadet av skuddet som kom gjennom dette vinduet i deres leilighets i bydelen Kroksbäck. Foto: Scanpix
I GÅR: To kvinner ble lettere skadet av skuddet som kom gjennom dette vinduet i deres leilighets i bydelen Kroksbäck. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet er foreløpig ikke i nærheten av en gjerningsperson og ønsker tips.

- Akkurat nå har vi ikke så mye å gå på som vi skulle ønske denne saken. Vi ønsker flere tips, sa kommanderingssjef Borje Sjöholm i Malmö-politiet på en pressekonferanse i dag.

Foreløpig profilbygging av gjerningsmannen har ført politiet til å tro at det er snakk om en mann fra 20 til 40 år.

- Det viktigste nå er å følge vanlige rutiner. Det farligste er å jakte skygger og spekulere. Det finnes ingen Wallander. Vår jakt på denne mannen består av masse papirarbeid. Vi registrere tips, og alt leses igjennom av minst tre personer, sa Sjöholm.

- Leser om seg selv Jan Olsson ledet etterforskningen av Lasermannen som herjet i Stockholmsområdet på 90-tallet. I et nettmøte hos Aftonbladet.se tidligere i dag skrev han at det er stor sannsynlighet for at «den nye lasermannen» vil slå til igjen.

- Risikoen er stor for at det skjer igjen, på omtrent samme måte og i samme område, skrev han.

Om gjerningsmannen sier han at det tyder på at dette er snakk om ensom person siden lite informasjon har tilfallet politiet så langt.

Olsson kan bare spekulere, men den erfarne etterforskeren tror gjerningsmannen leser om seg selv i avisene og følger med på nyhetssendingene.

- Mennesker som har begått alvorlig kriminalitet og senere har blitt tatt så finner man ofte avisartikler, utklipp og til og med spor på PCen at de har lest sin egen kriminalitet, skrev han.

Frykter copycats I går var det ytterligere to skytinger i Malmö. En 16 år gammel gutt ble beskutt mens han kjørte moped, mens to kvinner ble beskutt i sitt eget hjem.

Politiet er usikre på om de to siste tilfellene har sammenheng med de 15 foregående skytingene.

- Det er visse likheter i disse siste episodene med de tidligere, men det er også visse ulikheter. Det stemmer ikke helt med modus fra tidligere, men vi kan ikke utelukke det, sier Sjöholm.

Dermed kan det være snakk om flere gjerningsmenn, også «copycats» - der psykisk ustabile personer kopierer kriminelle handlinger som er i nyhetene.

- Det kan være flere gjerningsmenn. Når vi mistenker at det er flere gjerningsmenn, blir jo saken mye mer alvorlig, sa Sjöholm.

Alle politifolk i Malmö jakter «den nye lasermannen» i natt