Alle rammes av dataplager

Alle som jobber med PC og skjerm, får plager innen et år. Stress og høyt arbeidspress tredobler faren for nakke- og skulderplager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av en ny undersøkelse om dataplager på arbeidsplassen.

Det er Arbetslivsinstitutet i Sverige som har foretatt den oppsiktsvekkende forskningsstudien.

I ti måneder fulgte de 1300 PC-brukere i ulike yrkesgrupper.

Piller før sykemelding

Konklusjonen er dyster: Alle som bruker PC på jobben, får sannsynligvis plager i løpet av et år. En av to får problemer med nakke og skuldrer, og svært mange bruker smertestillende medisiner framfor å sykemelde seg. Studien viser entydig at mye dataarbeid fører til belastningsplager i nakke, skuldrer, armer og rygg.

De som stresser mye og har et dårlig arbeidsmiljø, har fire ganger større risiko for å få datarelaterte plager.

- Vi ser derimot få sykemeldinger på grunn av belastningsskader knyttet til PC-arbeid. Nesten halvparten av kvinnene bruker smertestillende midler, og en fjerdedel får problemer med søvnen. Jeg er ikke sikker på om alle disse burde sykemeldes, men de burde definitivt holde seg unna datamaskiner en stund, sier professor Ewa Wigaeus Tornqvist, ansvarlig for studien.

Studien peker på at arbeidsmiljøet har mye å si.

- Et bra arbeidsmiljø betyr mye, men synes å være vanskelig å forene med det stresset og de personalnedskjæringene mennesker rammes av i sitt arbeidsliv, sier Tornqvist til Arbetslivsinstitutets hjemmeside.

I en spørreundersøkelse gjort blant unge svenske PC-brukere, ble forskerne overrasket.

Overrasket forsker

Mange er bekymret over hva dagens teknologi kan gi av fysiske skader i framtida, og mener at det ikke er bare positivt å være tilgjengelig og «på nett» til enhver tid.

Psykolog og forsker Knut Inge Fostervold i Norsk Ergonomiforening skriver doktoravhandling om skjermrelaterte plager.

Han er overrasket over noen av resultatene den svenske studien presenterer.

- Jeg tror det er vanskelig å konstatere at alle vil få plager. Folk har generelt en del plager, og det er vanskelig å skille mellom plager oppstått på grunn av dataarbeid og plager oppstått av andre årsaker. Men det er ingen tvil om at svært mange får plager av skjermarbeid, sier han.

Kronisk

Fostervold har forsket både på risikofaktorer og muligheten til å unngå skjermplager. Hvor fort man rammes, varierer veldig.

- Noen tåler det godt, mens andre rammes fortere. Men stress er som å helle bensin på bålet, fastslår Fostervold.

Han sier et godt arbeidsmiljø og organiserte forhold må være første prioritet. Får man plager, må man gjøre noe med det raskt. Hvis ikke kan de bli kroniske.

- Synsplager kan man få i løpet av bare en dag. Lyssettingen er svært viktig for å unngå slike plager. Muskelplagene melder seg gjerne etter litt lengre tid. Da er det viktig å tilpasse arbeidsplassen riktig, sier han.