- Alle regler skal følges, de skal ikke brytes

Statsminister Stoltenberg har snakket med Åslaug Haga om byggetabbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Olje- og energiminsiter Åslaug Haga har vært i hardt vær de siste dagene. Tirsdag ble det avslørt at hun har bygget en ulovlig brygge ved hytta i Stryn, deretter ble det kjent at hun har satt opp og leid ut et stabbur på tunet sitt i Ås uten de nødvendige godkjenninger.

På en pressekonferanse i går, sa en gråtkvalt minister at hun hadde vurderte å trekke seg fra sin stilling etter de mange negative medieoppslagene.

Men statsminister Jens Stoltenberg ønsker å beholde sin statsrådkollega i regjeringen.

- Jeg har ingen planer om å skifte henne ut, sier han til Dagbladet.no.

Samtidig gjør statsministeren klart at Haga må rydde opp i byggerotet.

- Regler er til for å følges, derfor mener jeg det er riktig at Åslaug Haga har tatt initiativet til at det blir ryddet opp i det som er uklart og eventuelle regelbrudd.

- Ikke regjeringens ansvar

Statsministeren ønsker tydeligvis ikke og blandes inn i Hagas problemer.

- Dette er en sak som handler om hennes private forhold til bygningsmyndighetene i Ås og kommunen i Stryn. Dette er ikke en sak regjeringen har behandlet eller skal ta noen stilling til.

- Alle regler skal følges, de skal ikke brytes

- Hva slags reglebrudd og lovbrudd er det greit at en statsråd gjør?

- Alle regler skal følges, de skal ikke brytes. Det gjelder for alle, uansett.

Men statsministeren har tatt en helt annen tone nå enn i år 2000, da statssekretær Fatma Jynge ble sparket etter bare åtte dager på jobb i Kommunaldepartementet.

Det skjedde etter at Dagbladet avslørte at hun hadde innredet en garasje til bolig på feriestedet nødvendig godkjenning - en handling som kan sammenlignes med Hagas bruk av stabburet i Ås.

Det ble også kjent at Jynges hjem på Stange i Hedemark ble ombygd og innredet uten nødvendig godkjenning fra kommunen. Haga anla brygga ved hytta i Stryn ulovlig, noe som resulterte i en bot på 7500 kroner.

Jens Stoltenberg var Jynges sjef, på samme måte som han nå er sjef over Åslaug Haga.

- Hva slags konsekvenser bør det ha hvis regler brytes?

- Om noen bryter en regel er det ikke regjeringens ansvar å sanksjonere. Når det gjelder denne bryggen er det slik at kommunen fastsetter en bot, det er ikke regjeringens bot. Den må selvfølgelig betales og det er jeg sikker på at Haga kommer til å gjøre, sier Stoltenberg.

Privat prat

Stoltenberg vil ikke svare på om Haga diskuterte sin eventuelle avgang med regjeringssjefen.

- Jeg kan ikke redegjøre for alle de ulike samtalene jeg har med henne.

- Men dette har du konkret snakket med henne om dette?

- Haga har fortalt meg om disse sakene, at det har gått inn på henne. Hun har i og for seg fortalt det hun har sagt til avisene.

- Så hun fortalte at hun hadde vurdert å trekke seg?

- Det blir galt å gå inn på alle elementer i det vi har snakket om. Noen samtaler er det riktig at hun selv bestemmer hva hun vil fortelle fra.