Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle resultatene var falske

Klonehelten fikk knusende dom av universitetspanelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kloningseksperten Hwang Woo-suk forfalsket alle de elleve stamcellelinjene som angivelig var genetisk skreddersydd for pasienter. Det er dommen fra undersøkelseskommisjonen som har gransket Hwangs forskningsresultater, melder BBC News.

- Panelet har funnet at dr. Hwang ikke har vitenskapelige bevis for at pasientspesifikke stamceller ble frambrakt, sier Roe Jung-hye, leder for kommisjonen.

Dermed er enda en spiker slått i kista for mannen som var Sør-Koreas stolthet, og som vant verdensberømmelse for sine framskritt i stamcelleforskningen.

Måtte gå

Hwang forlot i forrige uke stillingen som professor ved Seoul-universitetet fordi den samme kommisjonen avslørte at dataene om ni av de elleve stamcellelinjene Hwang har brukt som bevis for forskningen, var forfalsket. Nå har altså også de to siste fått samme dom.

Mange satte sin lit til at Hwangs forskning ville hjelpe til å finne en kur for alvorlig syke mennesker med for eksempel lammelser, alzheimer, parkinson og diabetes, og tusener meldte seg som frivillige ved en stamcellebank han var med på å grunnlegge.

Professoren ble opphøyd til «toppvitenskapsmann» av sørkoreanske myndigheter, som støttet ham med et beløp tilsvarende 270 millioner kroner.

- Erstatter DNA

FALMET HELT: Hwang Woo-suk, her på en pressekonferanse lille julaften. Foto: Scanpix
FALMET HELT: Hwang Woo-suk, her på en pressekonferanse lille julaften. Foto: Scanpix Vis mer

Hwangs banebrytende metode går ut på å klemme arvestoffet ut av et menneskeegg og erstatte det med DNA fra en pasient. På denne måten frambringes stamceller - celler som kan bli til alle andre typer vevsceller - som genetisk matcher pasienten, og som følgelig ikke vil bli støtt bort av kroppen.

De elleve stamcellelinjene som nå er avslørt som juks, ble presentert i en sensasjonell artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet Science i mai. Hwang trakk seinere tilbake artikkelen da det begynte å storme rundt resultatene hans.

Skandalen var et faktum da en av medforfatterne av undersøkelsen, Roh Sung-il, sto fram og påsto at bildene av de elleve stamcellelinjene var forfalsket.

Kommisjonen har funnet ut at de elleve stamcellene kommer fra et befruktet egg fra et sykehus i Seoul og ikke er frambrakt av Hwangs team.

For en måned siden måtte Hwang trekke seg som styreformann i stamcellebanken The World Stem Cell Hub etter at det kom fram at eggene i eksperimentene hans var donert av kvinnelige kolleger, i strid med etiske retningslinjer.

Ingen vet hvor Hwang befinner seg akkurat nå, og et mobilnummer han ga til journalister, er frakoblet, ifølge ABC News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!