HARDT VÆR: Flere millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere fra Florida, på grunn av at orkanen «Irma» når Florida i dag. Video: AP Vis mer

Masseevakuering før orkanen Irma treffer Florida:

- Alle rundt her har full panikk

Irma treffer Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI/NEW YORK (Dagbladet): Uværet Irma har allerede lagt store områder i Karibia i ruiner på sin ødeleggende ferd. Orkanen var den kraftigste som noensinne er registrert i Atlanterhavet.

Mer enn 288 000 hjem og forretninger har mistet strømmen i Florida søndag morgen lokal tid. Vinden er blitt målt til hastigheter på opptil 190 kilometer i timen i Florida Keys, melder AP. I morgentimene søndag norsk tid ble orkanen oppjustert fra kategori 3 til 4, som altså er den nest kraftigste orkankategorien.

De lokale meteorologene opplyser om at havvnivået er 60 centimeter høyere enn normalt i det vestligste området av Florida Keys - det første området i Florida orkanen er ventet å ramme.

Nå er hundretusener av folk i Florida på flukt i en av de største evakueringene i amerikansk historie.

Flere prognoser viste tidligere at Irma var på vei rett mot Miami, men orkanen la seg på en mer vestlig kurs enn først antatt. Til glede for millioner av innbyggere i Miami, men for de som er bosatt langs vestkysten av Florida er det særdeles dårlig nytt.

- Alle har panikk

MIDT I LØYPA: Norske Nils Johnsen bor i vannkanten i Cape Coral i Florida. Han forbereder seg på at Irma skal treffe. Foto: Privat
MIDT I LØYPA: Norske Nils Johnsen bor i vannkanten i Cape Coral i Florida. Han forbereder seg på at Irma skal treffe. Foto: Privat Vis mer

Storbyen Tampa ligger an til å bli truffet av orkanen, noe som kan få katastrofale følger.

Litt lenger sør, i Cape Coral, bor Nils Johnsen. Han er en av lederne i båtbyggerfirmaet Nor-Tech og har huset sitt så og si ved vannlinja i en kanal.

- Det blåser godt, men det er ikke storm her ennå. Alle rundt her har full panikk og media er flinke til å skremme folk, men det må kanskje være slik for å få alle på tå hev, sier Nils Johnsen.

Johnsen har bodd i Florida i 25 år og har opplevd orkaner tidligere.

- Irma er større enn noe vi har hatt her før. Sånn som det er nå, ligger vi rett i løypa. De nye husene er bygd for å tåle vinden, sier Johnsen.

VENTER PÅ STORMEN: Stormfloen begynte sakte å sige inn over Hollywood Beach i Florida mens skuelystende benyttet sjansen til å få med seg de første stormkatene. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Johnsen er ikke bekymra for vindstyrken, men innser at alt kan skje med vannstanden.

- Jeg blir, men jeg har et alternativ. Vi har en leilighet i et nytt høyhus i femte etasje like ved. Blir det for ille, pakker vi med kone og barn og to katter, sier Nils Johnsen, som flyttet til Tampa i 1991.

Kan bli tvangsinnlagt

Ifølge Floridas Division of Emergency Management, er 6,3 millioner innbyggere omfattet av frivillig eller obligatorisk evakuering.

LYN OG TORDEN: Uværet kom lørdag kveld sigende inn mot Florida. Nattehimmelen i Miami ble lyst opp av lyn og torden, og det kom advarsler om tornado. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LYN OG TORDEN: Uværet kom lørdag kveld sigende inn mot Florida. Nattehimmelen i Miami ble lyst opp av lyn og torden, og det kom advarsler om tornado. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hjemløse og andre som nekter å forlate evakuerte områder frivillig, risikerer å bli tvangssendt på psykiatrisk sykehus. En lite brukt lov i Florida, Baker-loven, gir nemlig politiet rett til å sende alle de mener utgjør en fare for seg selv eller andre på psykiatrisk sykehus. Her kan de bli tvangsinnlagt i opptil 72 timer, skriver Los Angeles Times.

Seint lørdag var Irma nær de aller sørligste delene av Florida, og søndag er det ventet at orkanen vil fortsette oppover langs vestkysten av den amerikanske delstaten med en dødelig kraft.

- Dødelig

- Dere må dra. Ikke i kveld, ikke om én time, men akkurat nå. Uværet er her. Dette er et dødelig uvær. Vi har aldri sett noe liknende, sier Floridas guvernør Rick Scott på en pressekonferanse lørdag.

I store områder helt sør i Florida Keys er det nå for seint å evakuere. Dersom en eller flere av de 42 bruene som knytter dette området til fastlandet, blir ødelagt, kan området bli isolert.

Lenger nord i Naples, Fort Myers og Tampa, som nå ligger midt i uværets vei, ifølge prognosene, ble skoler og andre massive bygninger gjort om til tilfluktsrom for befolkningen, skriver New York Times.

Det var lørdag 300 tilfluktsrom over hele Florida, og 54.000 mennesker hadde søkt dekning der. 76.000 mennesker var allerede uten strøm lørdag kveld.

Vokser i styrke

Lørdag svekket orkanen seg til kategori 3, men meteorologene advarer om at den sannsynligvis vil få ny kraft før den slår inn over land. Ifølge USAs nasjonale orkansenter vil Irma trolig slå til mot Florida Keys, sørvest i Florida og Tampa Bay-regionen.

Da vil orkanen mest sannsynlig være oppgradert til kategori 4 – den nest kraftigste kategorien.

Ifølge Scott kan deler av kystområdene i Florida få flombølger på opptil 4,5 meter. Da den tidligere mest ødeleggende orkanen i Floridas historie, Andrew, traff delstaten i 1992, var flombølgene på rundt 180 centimeter.

EVAKUERING: Lange køer og stengte bensinstasjoner når 5,6 millioner oppfordres til å evakuere fra truede områder i Florida. Video: NTB Scanpix / CNN Vis mer

Det er også ventet voldsomme mengder med nedbør. Det betyr at enorme områder og millioner av mennesker kan bli rammet av massive oversvømmelser.

- Vi er så forberedt som vi kan være ved en slik hendelse. Dette er et uvær med enorm destruktiv kraft, og jeg ber alle i stormens vei om å følge instruksjonene og komme seg ut av veien, sier USAs president Donald Trump.

Trafikkaos

Det er også varsler om tornadoer flere steder i delstaten.

- Dette vil bli en ødeleggende storm for sentrale deler av Florida, Tampa, Fort Myers, Naples og helt ned til Key West, sier CNNs meteorolog, Chad Myers lørdag ettermiddag.

Masseevakueringen har skapt trafikkaos på motorveiene nordover i delstaten, og ført til at bensinstasjoner har gått tomme for drivstoff. Butikker er også tomme for vann og proviant.

Minst 20 mennesker har allerede mistet livet siden Irma først fikk landkjenning på Barbuda onsdag. Ni av dem på den franske delen av Saint Martin, og fire på hver av de amerikanske og britiske Jomfruøyene.

NÆRMER SEG: Dagbladets Øistein Norum Monsen rapporterer fra Hollywood Beach i Florida. Vis mer