- Alle sier jeg ville vunnet valget suverent

Valg av generalsekretær utsatt.

AVLYST OG UTSATT: Stortingspresident Thorbjørn Jagland forlater norsk politikk og sikter seg inn mot toppjobben som generalsekretær i Europarådet, etter at regjeringen har bedt Jagland om å være Norges kandidat. Valget ble i dag avlyst fordi parlamentarikerforsamlingen ønsker flere kandidater å velge mellom. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
AVLYST OG UTSATT: Stortingspresident Thorbjørn Jagland forlater norsk politikk og sikter seg inn mot toppjobben som generalsekretær i Europarådet, etter at regjeringen har bedt Jagland om å være Norges kandidat. Valget ble i dag avlyst fordi parlamentarikerforsamlingen ønsker flere kandidater å velge mellom. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STRASBOURG (Dagbladet): Europarådets Parlamentariske Forsamling vedtok i dag å utsette valget av generalsekretær til høsten. Stortingspresident Thorbjørn Jagland må derfor vente til i september før han får vite om han får denne topp-jobben.

«En fordel»
- Jeg tar dette helt avslappet, sier Jagland til Dagbladet etter avgjørelsen.

- For meg personlig er det nesten en fordel med utsettelsen. På grunn av vervet som president i Stortinget er det greiere for meg å overta 1. oktober framfor 1. september, la han nokså seierssikkert til.

I morges vedtok Byrået, som består av presidentskapet og gruppelederne, å stryke valget av generalsekretær fra dagsorden. Det skjedde med «overveldende flertall», fortalte presidenten Lluís María de Puig på en pressekonferanse.

Utsatt
Da parlamentarikerne seinere samlet seg og fikk dagsorden forelagt, møtte dette motstand. Britiske Michael Hancock, som er liberal-demokrat, krevde først å få vite om dette er lovlig etter statuttene. Deretter forlangte han valget satt tilbake på dagsorden.

Den sveitsiske radikal-demokraten Dick Marty, som ledet undersøkelsen om ulovlige fly med fanger i Europa, forlangte en full debatt om hele valget.

President Puig godtok å ta forslaget om å gjeninnsette valget på dagsorden opp til avstemning. De to andre kravene ble blankt avvist.

90 stemte for å sette valget på dagorden, mens 98 stemte imot. Dermed var valget utsatt.

Tar det hele med ro
- Alle sier at jeg ville ha vunnet valget suverent, også om det hadde vært fire kandidater, så jeg tar dette rolig, sier Jagland til Dagbladet.

Europarådet førsøker å oppgradere sin generalsekretær, til å komme på høyde med generalsekretæren i NATO og presidenten i EU-kommisjonen. Et av kravene er da en bakgrunn som stats- eller regjeringssjef. Ministerkomiteen i Europarådet, hvor utenriksministrene sitter, skal vurdere kandidatene og avgi innstilling til parlamentarikerne.

Funnet for lette
De har gjort det to ganger. Bare Thorbjørn Jagland fra Norge og Wlodzimierz Cimoszewicz fra Polen holdt mål, ifølge utenriksministrene. Belgiske Luc van den Brande fra Belgia, som er parlamentarisk leder for de konservative i Europarådet, og ungarske Mátyás Eörsi, som er parlamentarisk leder for de liberale i Europarådet, ble begge veid og funnet for lette.

I april gikk parlamentarikerne nærmest til opprør og krevde å få velge mellom alle de fire kandidatene. Og i går utsatte de valget for å få tid til politisk hestehandel. Men det er høyst uvistt om de vinner fra.

Utsettelsen regnes, på flere hold i Europarådet, som negativt for Jagland.

EN FORDEL: - For meg er utsettelsen en fordel, sier Thorbjørn Jagland, som er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet. Foto: Knut Falch / SCANPIX
EN FORDEL: - For meg er utsettelsen en fordel, sier Thorbjørn Jagland, som er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer