NYT DET MENS DU KAN: Her fra Huk i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NYT DET MENS DU KAN: Her fra Huk i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Alle skal få, sier meteorologen. Og mener nedbør...

Det er viktig å nyte finværet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele landet nyter nå fine dager med behagelig sommervær med sol og høye temperaturer. Men det vil dessverre ikke vare.

- Det gjelder å nyte de kommende dagene. De som håper det kommer fire fine dager nå, blir skuffet; det blir kanskje en halv eller en hel dag, sier StormGeos vakthavende meteorolog Mariann Aabrekk til Dagbladet.

Lavtrykk fra øst

Fra fredag kommer nemlig et lavtrykk inn over Sør-Norge fra Baltikum og beveger seg nordover. Følgen blir at spredt bygevær sprer seg fra sør til nord i løpet av helga. Samtidig synker temperaturen.

- Det blir vel å merke ikke 9 grader, og sola vil fremdeles stikke fram. Nord-Norge får dessuten fint vær litt lenger enn i sør, understreker meteorologen.

Men over helga blir det verre.

- Da står nye lavtrykk nærmest i kø fra vest, og det blir enda våtere. Men siden lavtrykkene kommer i rykk og napp, og det er mellomrom mellom dem, vil det skifte fra dag til dag. Kort og godt høstvær, sier Aabrekk.

«Vi får glede oss over en fin dag i morgen, for deretter blir det gradvis mer grått og vått over hele landet.» Matilda Hallerstig, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø

Det er heller ingen større høytrykk i vente. Dermed vil lavtrykkene dominere i overskuelig framtid.

- Alle skal få, forsikrer meteorologen.

Vestlandet har trukket det korteste strået i en generelt dårlig sommer. Så også i den kommende tidagersperioden, da landsdelen «vinner» det verste sommerværet.

Høytrykk

Heller ikke Meteorologisk institutt har veldig gode utsikter.

- Vi får glede oss over en fin dag i morgen, for deretter blir det gradvis mer grått og vått over hele landet, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig til Dagbladet.

Hallerstig forklarer at et høytrykk har bygd seg opp over hele Fastlands-Norge og gitt fint vær de siste dagene.

- Men så kommer et lavtrykk inn og fortrenger høytrykket nordover, sier hun.

Det gir seg utslag i regnbyger på Vestlandet allerede torsdag. Fredag sprer bygene seg til Øst- og Sørlandet, mens Trøndelag og Nord-Norge fremdeles vil ha oppholdsvær.

Sjanse for sol

I helga har regnet spredt seg til hele landet, og det er Midt-Norge som får det verst, med mer vedvarende nedbør enn i Sør-Norge og Finnmark og Troms.

- Natt til søndag kommer mer nedbør inn over Sør-Norge sør for Stad. På kvelden har det gått nordover til det sørlige Nordland, sier Hallerstig.

Stort lysere blir det ikke over helga.

- Det blir perioder med nedbør, men med sjanse for sol. Men byger og skyer dominerer over hele landet, sier Hallerstig.

Ett lyspunkt er at det ikke blir vesentlig kaldere.

- Temperaturen synker litt i Nord-Norge, mens nivået i Sør-Norge stort sett blir det samme som det har vært, sier Hallerstig.