-  Alle skal ikke bli avvist

Richard Nilsen ble svært overrasket da Ullevål universitetssykehus blankt avviste Ole Fjeldstad som aktuell donor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sykehuset poengterte at dersom Fjeldstad ikke var en nær bekjent ville han ikke være en aktuell donor. Loven om transplantasjon \'1 sier at «fra person som har gitt skriftlig samtykke kan organer eller annet biologisk materiale tas til behandling av sykdom eller legemsskade hos en annen.»

-  Det er beklagelig at Richard Nilsen ble avvist på denne måten. Vi skal se de individuelle tilfellene. Det er ikke slik at alle skal bli avvist uansett, sier Pål-Dag Line, klinikksjef ved kirurgisk klinikk på Rikshospitalet.

-  Men man må ikke glemme at det er mange medisinske, etiske og psykologiske hensyn som må ivaretas. Man kan derfor ikke gå rett inn i dette tilfellet og legge opp et behandlingsprogram. På sikt kan det tenkes at det vil bli aktuelt å vurdere om retningslinjene skal revideres, sier Line.

Else Wiik Larsen er avdelingsoverlege ved nyremedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus. Wiik Larsen sier at det er de nasjonale retningslinjene som er bakgrunnen for avslaget.

-  Denne personen kan ikke donere en nyre på bakgrunn av disse retningslinjene. Utover det, er det Rikshospitalet dere må kontakte, sier Wiik Larsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer