Afghanistan:

- Alle skjønte at det var dødsbildet vi skulle ta

Trond Petter Kolset eneste nordmann i etterretningstjenesten som er drept på jobb siden 1945.

HEDRET: Etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset (30) ble drept av en selvmordsbomber i Afghanistan i 2009. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med et smilende bilde av offiseren som ble drept av en selvmordsbomber i Afghanistan for 10 år siden, minner Lars Magne Hovtun kollegaen og kameraten Trond Petter Kolset fra Steinkjer, som ble revet bort 17. april 2009, bare 30 år gammel.

- Vi tjenestegjorde sammen i Afghanistan i 2007, der jeg tok dette bildet av ham. Absurd situasjon. På sjefens ordre ble samtlige soldater i leiren oppmarsjert for å ta et portrettfoto. Vi fant et flagg og et kamuflasjenett som bakgrunn. Stemningen var rar. Alle skjønte at det var dødsbildet vi skulle ta, bildet som ville bli offentliggjort til pressen hvis vi døde. Det var bildene som aldri skulle brukes.

Det skriver Hovtun på Facebook i sitt jubileumsminne om den mørke dagen i den norske forsvarsleiren.

Så hvorfor et smilebilde i en slik anledning ?

- Det var slik han var. Trond Petter var en fremragende representant for den nye generasjon offiserer, i likhet med sin tidligere sjef Kjell Grandhagen. De gikk i spissen for å få soldater til å prestere gjennom å ville istedenfor å måtte, sier Hovtun til Dagbladet på 10-års dagen.

Påkjørt av selvmordsbomber

Selv denne fotoseansen i Afghanistan, som ingen synes var noe stas ut fra alvoret som lå bak, greide Kolset å vri til noe positivt.

Da den upansrede Toyota Landcruiser'en med Trond Petter Kolset ble truffet på førersiden av bilen til en selvmordsbomber, var Lars Magne Hovtun presseoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter.

I dag er han vakthavende stabsjef i Oslo brann- og redningsetat.

Trond Petter Kolset gjorde først et uslettelig, positivt inntrykk på Hovtun første gang de møttes i Rustad leir i Bardufoss noen år tidligere.

Der var Kolset troppssjef og Hovtun nyankommet rekrutt med de vanlige fordommene sivile gjerne har om høyrøstede offiserer. Kolset gjorde alle fordommene til skamme.

Da alt tok slutt, hadde Kolset begynt i Etterretningstjenesten , og var på vikaroppdrag i Afghanistan for en kollega i permisjon.

Første siden 2. verdenskrig

Kjell Grandhagen (64) er pensjonert generalløytnant i Hæren og var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til 2016.

Han var også raskt ute med å minnes Trond Petter Kolset 10 år etter.

E-tjenesten mistet den eneste ansatte den har mistet i operasjoner siden den andre verdenskrig. Trond Petter var en flott offiser. Trond Petters familie var tilstede ved åpningen av en ledelssfløy på Lutvann. Jeg holdt en tale, og vi hadde en fin stund sammen. I dag går mine tanker til Trond Petters flotte familie og hans nære kolleger, skriver Grandhagen på Facebook.

Grandhagen bekrefter overfor Dagbladet at Trond Petter Kolset fortsatt er eneste mann i Etterretningstjenesten som har mistet livet i operativ tjeneste etter 2. verdenskrig. Den opphørte i 1945.

Grandhagen tar forbehold om at det kan ha skjedd noe han ikke har hørt om siden han gikk av med pensjon fra Forsvaret for tre år siden.

Han understreker at han var assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet da Kolset ble drept i 2009, og at han «bare» hadde det formelle ansvaret for oppfølging av Kolsets familie i etterkant.

SMILTE PÅ DØDSBILDET: Trond Petter fikk fram smilet hos seg selv og kameratene på tross av av fotoseansen i 2007 hadde dyster bakgrunn. Alle skulle fotograferes i tilfelle de ble drept. Foto: Lars Magne Hovtun.
SMILTE PÅ DØDSBILDET: Trond Petter fikk fram smilet hos seg selv og kameratene på tross av av fotoseansen i 2007 hadde dyster bakgrunn. Alle skulle fotograferes i tilfelle de ble drept. Foto: Lars Magne Hovtun. Vis mer

Eneste «sikre» veien

Det var om morgenen 17. april for 10 år siden at Kolset ble drept på den eneste «sikre» veien nord i Afghanistan.

Det var nesten umulig for fiendtlige styrker å få gravd ned veibomber i den asfalterte veien mellom leirene i Mazar-i-Sharif og Maimana, der Kolset kjørte først i en gruppe på tre norske biler.

- Det var mange forhold som gjorde inntrykk på toppen av at en høyt verdsatt kollega ble revet bort. Det var ikke store skader å se på bilen til Trond Petter Kolset.

I FELT: Trond Petter Kolset i Afghanistan. Foto: Forsvaret.
I FELT: Trond Petter Kolset i Afghanistan. Foto: Forsvaret. Vis mer

- Det er skrevet ei bok som heter «Gud er norsk», med mange bilder og beskrivelser av ugjenkjennelige bilvrak, der norske militære har kommet levende fra veibomber.

- Og så skulle Trond Petter møte kjæresten, som også tjenestegjorde i Maimana, minnes Lars Magne Hovtun.

Omkring 50 igjen

De norske styrkene i Afghanistan har vært oppe i pluss/minus 700 kvinner og menn.

Ved siste årsskifte var det et 50-talls norske forsvarsansatte i hovedstaden Kabul.

Her er den årlige innsatsen fra 2012 og framover, hentet fra regjeringens hjemmeside, uten at personellet er tallfestet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer