HOLLYWOOD: Det ser ut som en dommedagsscene fra en Hollywood. Men det er virkeligheten, og byen heter Deir al-Zor. Den syriske gutten går alene gjennom den sønderknuste bydelen i det som en gang var en turistby. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix
HOLLYWOOD: Det ser ut som en dommedagsscene fra en Hollywood. Men det er virkeligheten, og byen heter Deir al-Zor. Den syriske gutten går alene gjennom den sønderknuste bydelen i det som en gang var en turistby. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Alle snakker om Nord-Korea, mens Syria-døden er glemt: Her går gutten, alene i ruinene

Dette var en turistby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenrikspolitisk er hele verdens øyne nå rettet mot Nord-Korea, og ustabiliteten lederen Kim Jong-un har skapt med sine trusler om atomangrep mot USA og ikke minst nabolandet i sør.

Samtidig fortsetter borgerkrigen i Syria.

Ifølge FN er 70 000 mennesker drept, i en konflikt som stadig får dårligere dekning i Vesten.

Dommedagsscener Reuters-fotografen Khalil Ashawi tok denne uka et bilde i byen Deir al-Zor, som trolig vil være en kandidat til et av årets sterkeste bilder når verdens elendighet skal oppsummeres.

BOMBET I STYKKER: Deir al-Zor finnes nesten ikke lenger. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix
BOMBET I STYKKER: Deir al-Zor finnes nesten ikke lenger. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

En ung gutt går alene midt i det som en gang var ei gate. Rundt ham er alle bygninger knust av rakettangrep. Støvskyene har ikke lagt seg, det er grått - og ser ut som en scene i en dommedagsfilm.

Deir al-Zor hadde en gang en turistindustri, der den ligger øst i landet. Så kom opprørerne, og da ble byen et mål for styrkene til president Bashar al-Assad. Flere av de storslåtte bygningene har nå bare grunnmurer igjen, og knapt det.

I et intervju med tyrkisk TV angriper hardt pressede Assad både arabiske naboland og tyrkiske ledere, som han mener er «tåpelige og umodne», skriver NTB.

- Hvis urolighetene i Syria fører til en deling av landet, eller hvis terroriststyrkene tar kontroll, vil situasjonen spre seg til nabolandene og skape en dominoeffekt gjennom Midtøsten og videre. Uroen vil spre seg øst, vest, nord og sør. Dette vil føre til en ustabil situasjon i flere år og kanskje tiår framover, sier Assad ifølge Reuters.

Varsler dominoeffekt Situasjonen virker nå så fastlåst at folk er i ferd med å gi opp. Både i lokalbefolkningen og blant diplomatene. FNs sikkerhetsråd må på banen, mener spesialutsending Lakhdar Brahimi. Tidligere denne uka møtte han utenriksminister Espen Barth Eide i Kairo.

- Han var helt tydelig på at Assad-familien ikke opplever at den står foran stupet. Snarere tvert imot tror de at de vil stå det av. Slik situasjonen arter seg nå, kommer volden til å fortsette i flere måneder. Brahimi har jobbet med dette på fulltid i flere måneder. Han fortalte meg at det ikke har skjedd noe positivt i denne perioden. Bare flere er blir drept, sa Eide til NTB etter møtet.

Det internasjonale samfunnet kommer ikke til å gripe inn militært, ifølge Eide, og det ser heller ikke ut som medlemmene av sikkerhetsrådet i FN klarer å enes om noe som kan føre til en løsning i det krigsherjede landet.

Russland er Syrias viktigste allierte, og Kina er avventende. Sistnevnte kan derimot komme til å bli med på en prosess, dersom russerne leder an.

SURREALISTISK: I ruinene tar en gutt bilde av kameraten på toppen av en knust bygning. Syrerne har blitt så vant til krigen at det er hverdagslig for dem Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix
SURREALISTISK: I ruinene tar en gutt bilde av kameraten på toppen av en knust bygning. Syrerne har blitt så vant til krigen at det er hverdagslig for dem Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer