Alle snart ute av Kfar Darom

Minst 43 skadet i sammenstøt mellom bosettere og hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppgeneralen må tvangsevakuere sin egen familie

Troppene stormer synagogen

I ettermiddag har det vært kamper mellom soldater, politi og bosettere som har nektet å la seg fjerne fra Kfar Darom. Minst 43 aktivister og soldater er kommet til skade i opptøyene mens soldatene prøvde å fjerne bosetterne fra taket på synagogen.

For en av de skadde er situasjonen alvorlig. Personen skal ha fått hodeskader, ifølge Jerusalem Post.

De fleste er flyttet

Ved 20-tiden i kveld var bosettingen nærmest tømt for folk, ifølge Jerusalem Post.

Den største israelske bosettingen på Gazastripen er Neve Dekalim. Ved 21-tida norsk tid kom meldinger om at denne bosettingen nå er ferdig evakuert. Også her har det vært harde kamper i løpet av dagen.

Ifølge avisa Haaretz er 16 av de 21 bosettingene nå evakuert. Jerusalem Post skriver at 240 familier fortsatt er i hjemmene sine på Gazastripen. Fredag er sabbat i Israel, og disse familiene får antakelig flere dagers utsettelse før det settes i gang nye forsøk på å evakuere dem.

Prøvde å dytte ut stigene

KRIG: Mange bosettere mener at den israelske regjeringen svikter både Herren og sine egne innbyggere når de tømmer Gaza for bosettere. I Kfar Darom hadde de satt opp sperriger mot soldatene. Foto: SCANPIX
KRIG: Mange bosettere mener at den israelske regjeringen svikter både Herren og sine egne innbyggere når de tømmer Gaza for bosettere. I Kfar Darom hadde de satt opp sperriger mot soldatene. Foto: SCANPIX Vis mer

De sterkeste motstanderne av flyttingen prøvde å hindre soldatene i å komme opp på taket av synagogen der de forskanset seg ved å riste og dytte i stigene. Politiet satte vannkanoner mot dem som befant seg på taket mens soldater tok seg opp mot taket.

Det ble kastet olje, maling, sand og gjenstander fra taket mot soldater og politi som prøvde å ta seg opp.

Lederen for hæren på stedet sier at unge bosettere også kastet syre mot de utkommanderte soldatene for å holde dem unna. Politiinspektør Moshe Karadi var rasende etter de voldsomme sammenstøtene da det ble klart at flere politifolk hadde fått syreskader.

- Vi skal stille hver og en av dem for retten, lover han.

Stilte i verneutstyr

Aksjonen mot bosetterne i Kfar Darom har ført til de hardeste sammenstøtene siden ryddingen av bosettingene begynte for noen dager siden.

Det var klart på forhånd at innbyggerne i Kfar Darom ville sette seg til motverge, og 5000 soldater og politi møtte i verneutstyr. Flere hundre forlot Kfar Darom frivillig etter at soldater hadde gått fra hus til hus og bedt familiene om å pakke tingene sine og reise. Deretter begynte styrkene å kaste folk ut av hjemmene sine med makt.

OPPRØRSPOLITI</B> stormet synagogen i ettermiddag.
VANNKANONER</B> ble brukt for å roe menneskemengden og beskytte soldater og politifolk under stormingen.