Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle som spiller, er ikke terrorister

The Gathering-arrangør sier mange dataspillere føler seg stigmatisert siden de spiller de samme spillene som Anders Behring Breivik spilte.

VIL HA HOLDNINGSENDRING: Pressesjef Simon Eriksen Valvik i The Gathering ønsker å avlive myten om at dataspillere er usosiale mennesker i et mystisk miljø. Han sier mange deltagere på The Gathering føler seg stigmatisert etter at spilldebatten har kommet tilbake etter 22. juli. 
Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
VIL HA HOLDNINGSENDRING: Pressesjef Simon Eriksen Valvik i The Gathering ønsker å avlive myten om at dataspillere er usosiale mennesker i et mystisk miljø. Han sier mange deltagere på The Gathering føler seg stigmatisert etter at spilldebatten har kommet tilbake etter 22. juli. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Gathering er verdens nest største spillarrangement. 5500 ungdom fra hele landet møtes hver påske i Vikingskipet på Hamar for å spille dataspill sammen.

Etter terrorangrepene 22. juli har spilldebatten fått nytt liv i Norge. I går skrev Dagbladet at terrorsiktede Anders Behring Breivik i avhør skal grilles om sitt påståtte liv i spillverdenen. Politiet er svært opptatt av å få vite mer om Breivik ble påvirket og om han fikk våpentrening av spillene Call of Duty: Modern Warfare 2 og World of Warcraft, som han hevder han brukte mye tid på. Spillene er blant de mest populære spillene på markedet og spilles av millioner av mennesker verden over.

Også forsvarerne har Breiviks spillinteresse som et av punktene i deres forsvarsstrategi.

- Breivik var ikke på The Gathering Presse- og informasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik i The Gathering ønsker debatten velkommen og sier han har stor forståelse for at politiet ønsker å etterforske denne delen av Breiviks liv. Etter at debatten igjen er på dagsorden og  Dagbladet i går skrev om spillene Breivik hevder å ha fått inspirasjon fra, har det vakt et enormt engasjement.

- Vi får mange tilbakemeldinger fra spillere som er oppgitte. De føler seg stigmatisert og ønsker ikke å bli assosiert med terroristen selv om de har spilt eller spiller de samme spillene som han, sier Valvik til Dagbladet.

Han forteller at flere som er på The Gathering og har spill som hobby selv var på Utøya eller kjente noen som ble drept eller som flyktet fra øya.

- Deltagere tar sterk avstand fra det han gjorde. Mange sier at selv om du spiller og har den interessen, er de ikke terrorister eller deler Breiviks tanker på noen måte, sier Valvik, som sier de har mange kompetente mennesker som gjerne bistår politiet dersom det er behov for det.

Valvik sier de har ikke funnet Anders Behring Breivik i sine deltagerlister på The Gathering siden oppstarten i 1992.

- Alle spiller Breivik hevder i sitt manifest at det er lurt å si til folk at man er spillavhengig dersom man ønsker å planlegge noe annet, at folk derfor ikke kommer til å stille spørsmål. Valvik ønsker en holdningsendring blant folk. Han ønsker å avlive myten om at spillere et innesluttede mennesker uten et sosialt liv, og understreker at «spillmiljøet» er ingen usosial, mystisk gruppe i samfunnet.

- Alle spiller dataspill. Det er de samme menneskene som deltar på The Gathering som du møter i Karl Johans gate, sier Valvik, som ønsker å få fram det positive i det å spille.

- Det er svært sosialt, man treffer nye mennesker og får nye venner. Mange opplever at engelsk-kunnskapene blir bedre og mange sier karakterene blir bedre i skolen. Og ikke minst får man trent hodet.

I Norge er dataspillene merket med anbefalte aldersgrenser alt etter om spillet inneholder vold, sex, grovt språk, redsel, gambling, rusmidler eller diskriminering. Aldersmerkingen settes av Pan European Game Information (PEGI).

- Dette er ingen lov, men en anbefaling. Vi som arrangører har et ansvar her, men også foreldrene. Dataspill skal ikke være en erstatning for barnevakta og det er viktig at vi og foreldre er oppmerksomme rundt dette, sier Valvik, som ønsker en diskusjon om hvorvidt spillregulering bør lovfestet velkommen.

- BREIVIK VAR IKKE PÅ THE GATHERING: Ifølge arrangøren har ikke Anders Behring Brevik vært registrert som deltager på The Gathering noen gang. Her fra årets spillmesse i Vikingskipet på Hamar. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- BREIVIK VAR IKKE PÅ THE GATHERING: Ifølge arrangøren har ikke Anders Behring Brevik vært registrert som deltager på The Gathering noen gang. Her fra årets spillmesse i Vikingskipet på Hamar. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart