Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus-epidemien

Alle stanses:
- Litt hysterisk

Flyplassen i Milano er som et spøkelseshus.

VELKOMSTEN: Slik møtes utenlandsreisende som ankommer Malpensa-flyplassen utenfor Milano. Samtlige blir kroppstemperaturskannet. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VELKOMSTEN: Slik møtes utenlandsreisende som ankommer Malpensa-flyplassen utenfor Milano. Samtlige blir kroppstemperaturskannet. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

MALPENSA (Dagbladet): - Nei, nei, nei! roper vakta idet Dagbladet tar opp mobilen for å ta et bilde av den noe spesielle velkomsten på Malpensa-flyplassen utenfor Milano.

Ved ankomsten på flyplassen står et titall helsearbeidere og vakter for å sjekke at samtlige reisende utenfra ikke er bærer av det fryktede SARS-CoV-2-viruset - som gir sykdommen covid-19.

En Røde Kors-ansatt med munnbind lyser Dagbladet i panna med en kroppstemperaturskanner. Han pauser et øyeblikk mens han leser av resultatet.

- Yes, sier han bak munnbindet og gjør en viftende gest med hånda.

Munnbind

Så er Dagbladet inne på Milanos hovedflyplass. Men flyplassen framstår som et spøkelseshus; det er absolutt ingen som står og venter på kofferter ved bagasjebåndet, og det er bare spredte passasjerer rundt om i ankomsthallen. Mange av dem med munnbind.

- Fra klokka 18 til midnatt har vi bare fire bestillinger - mot 20-30 til vanlig. I morgen er antallet kunder mer enn halvert, sier Veronica i skranken hos leiebilfirmaet Sixt til Dagbladet.

«TOMME» BYER: Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av det nye coronaviruset, og myndighetene tar drastiske grep for å forhindre ytterlige smitte. Video: AP Vis mer

Hun legger til:

- Jeg synes det er litt hysterisk.

Elleve døde

Både italienere og utlendinger er redde etter at Italia brått er blitt det vesteuropeiske landet hardest rammet av coronavirus-epidemien.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Elleve mennesker er til nå døde, og antallet smittede er oppe i 322 tirsdag kveld, en økning på hele 45 prosent fra dagen før. Regionen Lombardia i nord, der Milano ligger, er desidert hardest rammet.

Italienske myndigheter har så langt avvist å stenge grensene, men har innført en rekke tiltak, som å stenge adgangen til enkelte landsbyer, som voktes av væpnede vakter.

Skoler, museer og teatre er stengt i de hardest rammede områdene. Samtidig går en rekke serie A-kamper for tomme tribuner, blant dem storkampen mellom Juventus og Inter, ifølge NTB.

SPØKELSESHUS: Ankomsthallen på Malpensa er nærmest tømt for folk. Normalt ville det vært sydende aktivitet her. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SPØKELSESHUS: Ankomsthallen på Malpensa er nærmest tømt for folk. Normalt ville det vært sydende aktivitet her. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg har bare halvparten så mange turer som jeg pleier å ha, konstaterer drosjesjåfør Alessandro overfor Dagbladet på vei inn til sentrum.

80 000 smittede

På den sist oppdaterte oversikten fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er antallet smittede nesten oppe i 80 000 på verdensbasis, de aller fleste av disse i Kina, hvor viruset først ble oppdaget. Der er rundt 2600 døde va covid-19.

Utenfor Kina er 29 forskjellige land berørt, og dødstallet nærmer seg 30.

Kina har iverksatt svært strenge tiltak, som ser ut til å virke; antallet nye tilfeller per dag har de siste dagene sunket.

Samtidig legges mye penger inn i kampen mot SARS-CoV-2. 5. februar ba WHO om donasjoner på 6 milliarder kroner, og i går besluttet EU å bevilge 232 millioner kroner til mottiltak og forskning.

Så langt er ingen smittede avdekket i Norge, men i dag gikk Folkehelseinstituttet ut og ba helsetjenesten forberede seg på en alvorlig epidemi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!