Alle straffedømte i DNA-register

Regjeringen vil utvide DNA-registeret. Forsker frykter misbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen ønsker at alle straffedømte skal kunne registreres i DNA-registeret og foreslår å lovfeste utvidet adgang til registrering i DNA-registeret.

- Effektivt redskap

- DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Dersom vi oppklarer mer kriminalitet, vil kriminaliteten også gå ned. Erfaringer fra Storbritannia viser at utvidet adgang til registrering kan effektivisere etterforskningen og frigi politiressurser, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Politiet overleverte forrige måned sin rapport om fordelene ved økt bruk av DNA i straffesaker.

Forslaget støttes av Høyre.

- Erfaringene fra England med et slikt register er veldig gode. Nå må vi diskutere nøye hvilke straffenivåer som skal kvalifisere til at folk havner i dette registeret, sier justispolitisk talsmann Andre Dahl.

- Hva med de personvernsmessige utfordringene i denne saken?

- Vi er glade for at regjeringen har nedsatt personvernkommisjonen, som kan bidra til å ta vare på det aspektet, sier Dahl til Dagbladet.no.

VIL UTVIDE: Regjeringen ønsker å DNA-registrere alle straffedømte. Foto: SCANPIX
VIL UTVIDE: Regjeringen ønsker å DNA-registrere alle straffedømte. Foto: SCANPIX Vis mer

- Holder ikke
Thomas Mathiesen, professor i rettssosiologi, mener det å vise til Englands politikk ikke holder som argument i Norge.

- At de har en utvidet registrering i England, bør ikke være av betydning for oss. Vi må jo ha et selvstendig system. Og at det er en suksess er en veldig generell beskrivelse. Det er mulig det har ført til flere dommer, men hensyn til personvern er nok neppe med i vurderingen, sier Mathiesen til Dagbladet.no. 

- Jeg mener utvidelse vil være uheldig. For det første fordi det åpner for et økt misbruk, og for det andre fordi det er noe som kaster mer mistanke på flere mennesker.

Han sier han har forståelse for at DNA-registrering kan gjøre etterforskning lettere.

- Men jeg mener dagens ordning, med registrering kun av visse alvorlige forbrytelser, bør holde. Andre hensyn må vurderes, og jeg mener dette er en utidig utvidelse av registeret som går på personvernet løs.

- Det er også et moment at DNA-registrering kan flettes sammen med andre registre. Denne sammenflettingen kan gi informasjon som går langt utover personvernet, og vil lett bli brukt til mer enn det er grunnlag for, sier Mathiesen.


Privatisering

Dahl frykter at det ikke er kapasitet nok hos Rettsmedisinsk institutt (RI) til å ta seg av den enorme saksmengden som trolig vil oppstå når DNA skal innhentes fra straffedømte og analyseres. Derfor foreslår han å privatisere analysearbeidet, som i dag gjøres på RI.

- Vi har firmaer i Norge som gjør slikt i dag, og som har trygge rutiner på håndetering av det biologiske materialet og informasjonen, sier Dahl.

Fulle fengsler

Kriminalomsorgens yrkesforbund (KY) mener det er bra med DNA-registrering, men er bekymret for fengselskapasiteten.

- Dette er bra og kan bli ett kjempeløft for kriminalitetsbekjempelsen, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud i KY om utvidelsen.

Men ifølge organisasjonen vil utvalgets konklusjoner om økt oppklaring i ytterste konsekvens føre til en fordobling i antall soningsdøgn i fengsel. De mener det også vil øke antall timer samfunnsstraff betraktelig, og er bekymret for at dette er viet liten oppmerksomhet i forslaget.

EFFEKTIVT: - DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser, sier Storberget til NTB. men hvor skal lista for hvilke kriminelle som registreres ligge?