Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle svensker får brosjyre fra myndighetene: Slik skal du forberede deg på krig, krise og terror

«Om Sverige blir angrepet av et annet land kommer vi aldri til å gi opp. Alle påstander om at motstanden vil opphøre er falske».

FORBERED DERE: 4,8 millioner svenske husstander får den nærmeste tiden tilsendt en informasjonsbrosjyre fra myndighetene. Der blir de bedt om å være forberedt i tilfelle landet rammes av krig, kriser eller terrorangrep. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB
FORBERED DERE: 4,8 millioner svenske husstander får den nærmeste tiden tilsendt en informasjonsbrosjyre fra myndighetene. Der blir de bedt om å være forberedt i tilfelle landet rammes av krig, kriser eller terrorangrep. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor finnes nærmeste bomberom? Hva skal du gjøre når du hører flyalarmen? Hva gjør du dersom landet angripes av en fremmed makt? Hvordan beskytter du deg mot terror? Hva gjør du om din hverdag blir snudd på hodet over natta?

Disse og mange flere spørsmål skal svenskene få svarene på, ved hjelp av brosjyren «Om krisen eller kriget kommer» som sendes ut til samtlige 4,8 millioner svenske husstander i løpet av den neste uka.

«Selv om Sverige er tryggere enn mange andre land, så finnes det trusler mot vår sikkerhet og selvstendighet. Fred, frihet og demokrati er verdier som vi må beskytte og styrke hver eneste dag», heter det blant annet i brosjyren.

4,8 millioner: Denne brosjyren sendes ut til samtlige svenske husstander i løpet av den neste uka. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB
4,8 millioner: Denne brosjyren sendes ut til samtlige svenske husstander i løpet av den neste uka. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB Vis mer

Brosjyren et utarbeidet av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på vegne av den svenske regjeringen, og har som mål å øke den svenske befolknings bevissthet rundt hvordan de skal oppføre seg dersom krig eller større kriser skulle bryte ut.

- Det er et verktøy som skal hjelpe folk med å ta ansvar. Er du godt informert og forberedt, kan du også handle og hjelpe andre hvis noe skjer, sier Christina Anderson i MSB i en pressemelding.

Hun sier at regjeringen gjennomfører denne satsingen som følge av at Sverige allerede opplever et mer ekstremt vær, at landet har blitt rammet av terror- og IT-angrep, samt at den sikkerhetspolitiske situasjonen i resten av verden har endret seg.

Forverret sikkerhetssituasjon

Regjeringen viser til en forverret sikkerhetssituasjon, og generelt lav bevissthet i befolkningen om hvordan man skal oppføre seg når myndighetene høyner beredskapen.

I brosjyren får våre naboer i øst beskjed om at opprettholdelsen av Sveriges sikkerhet og trygghet er et felles ansvar som alle landets innbyggere må ta. Söta bror får videre råd om hvordan de skal oppføre seg, og hva de skal gjøre, dersom Sverige rammes av alvorlig krise, terror eller krig.

Svenskene får videre vite at en krise kan føre til at samfunnet og innbyggernes hverdag blir snudd på hodet. Et forandret klima kan føre til at flom og skogbranner blir vanligere. Hendelser i verden kan føre til mangel på mat. Forstyrrelser i viktige IT-systemer kan påvirke strømforsyningen.

«Etter bare en kort periode kan hverdagen bli vanskelig», advarer MSB og lister opp:

  • Varmen forsvinner
  • Det blir vanskelig å lage og lagre mat
  • Det kan bli tomt for mat og andre varer i butikkene
  • Det kommer ikke lenger vann fra vasken eller i toalettet
  • Det blir tomt for drivstoff
  • Bankkort og minibanker slutter å fungere
  • Mobilnett og Internett fungerer ikke
  • Kollektivtrafikk og andre former for transport blir stående stille
  • Det blir vanskelig å få tak medisiner og medisinsk utstyr
«GIR SEG ALDRI»: Svenske myndigheter advarer mot falsk informasjon og propaganda, og sier at alle påstander om at motstanden skal opphøre, i en krigssituasjon der sverige angripes av et annet land, er falske. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB
«GIR SEG ALDRI»: Svenske myndigheter advarer mot falsk informasjon og propaganda, og sier at alle påstander om at motstanden skal opphøre, i en krigssituasjon der sverige angripes av et annet land, er falske. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB Vis mer

Tiden før smarttelefoner

Befolkningen blir bedt om å passe på å ha en batteridrevet radio tilgjengelig for å kunne holde seg oppdatert på kritisk informasjon. Svenskene oppfordres også til å hamstre mindre mengder hermetikk, kontanter, medisiner, drivstoff og mye mer.

- Et tips er å gjøre et tankeeksperiment: Hvordan ville du klart deg uten vann og strøm i noen dager? Tenk bort strømmen og se hvordan det går, foreslår Anna Teljfors i MSB i et intervju med Stockholm Direkt.

Hun konstaterer at spesielt innbyggerne i hovedstaden er dårlig rustet for en krisesituasjon.

- Her forventer vi at alt fungerer, mens egentlig er de som har et hus på landet bedre forberedt. Vi må gå tilbake til en eldre måte å tenke på, til tiden før smarttelefoner med batterier som dør fort, sier hun.

Brosjyren «Om krisen eller kriget kommer» er voldsomt oppdatert versjon av en tilsvarende brosjyre som var i sirkulasjon fra 1943-1961.

HJELPE ANDRE: Svenskene oppfordres til å hjelpe hverandre i en krisesituasjon. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB
HJELPE ANDRE: Svenskene oppfordres til å hjelpe hverandre i en krisesituasjon. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB Vis mer

Falsk informasjon

«Om Sverige blir angrepet av et annet land kommer vi aldri til å gi opp. Alle påstander om at motstanden vil opphøre er falske», heter det i brosjyren.

Myndighetene sier at stater og organisasjoner allerede i dag benytter seg av villedende informasjon i et forsøk på å påvirke svenskenes vurderinger. Formålet kan være å minske svenskenes motstandskraft og forsvarsvilje, mener MSB.

De kommer derfor også med en rekke råd om hvordan man kan gjennomskue falsk informasjon og fiendtlig propaganda. Det beste rådet av dem alle, ifølge MSB, er å utvise kildekritikk:

- I en krisesituasjon er det spesielt viktig at du fatter beslutninger basert på bekreftet informasjon, både for din egen sikkerhet og for å informere de som skal hjelpe rammede mennesker, sier Anderson.

Aftenposten har forsøkt å få det norske justisdepartementet til å svare på om regjeringen vurderer å sende en liknende brosjyre til norske hjem, uten hell.

Departementet viser imidlertid til at nordmenn kan finne råd på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: sikkerhverdag.no og kriseinfo.no.

BEREDSKAP: Denne lista viser ting svenske myndigheter mener landets innbyggere bør ha i hjemmet. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB
BEREDSKAP: Denne lista viser ting svenske myndigheter mener landets innbyggere bør ha i hjemmet. Skjermdump: «Om krisen eller kriget kommer» / MSB Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!