Vaksinering i Oslo:

- Alle sykehjemsbeboere vaksinert i januar

Oslo starter vaksineringen 27. desember og mottar i første omgang 8000 doser. Det betyr at alle sykehjemspasienter kan være fullvaksinert innen utgangen av januar.

KAN VURDERE LETTELSER: Mange sykehjem har hatt strenge besøksrestriksjoner og beboerne har stort sett vært inne siden pandemien brøt ut. I Oslo kan alle være vaksinert innen utgangen av januar, og helsebyråd Robert Steen sier det da kan vurderes lettelser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAN VURDERE LETTELSER: Mange sykehjem har hatt strenge besøksrestriksjoner og beboerne har stort sett vært inne siden pandemien brøt ut. I Oslo kan alle være vaksinert innen utgangen av januar, og helsebyråd Robert Steen sier det da kan vurderes lettelser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.8K
Se mer

Det er sykehjemsbeboere som står øverst på prioriteringslista for coronavaksine.

I Oslo er det 4100 beboere på sykehjem, og alle som takker ja, vil derfor få tilbud om å ta vaksinen så snart vaksinasjonen settes i gang.

Ifølge helsebyråd Robert Steen i Oslo er planen at alle sykehjemsbeboere vil være vaksinert med første dose innen midten av januar.

- Fra første stikk skal det gå tre uker til andre dose settes. Etter andre dose tar det cirka ei uke før vaksinen gir full effekt. Og de fleste vil derfor kunne ha full effekt av vaksinen mot slutten av januar, sier Steen til Dagbladet.

- Da er vi der, og har beskyttelse for dem som trenger det mest.

Bekymret: Helseminister Bent Høie sier at selv om vaksinene i Norge er rett rundt hjørnet, så er han bekymret for utviklingen antall smittede. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Kan vurdere lettelser

Steen mener de allerede i slutten av januar, når de fleste beboerne har en effekt av vaksinen, kan begynne å vurdere tiltakslette.

- Det er noe vi må ha faglige vurderinger på, men om vi er trygge på at beboerne ikke blir smittet, er vi i en annen situasjon med tanke på smittevern.

Sykehjemmene har hatt svært strenge restriksjoner for besøk etter at pandemien brøt ut, og de fleste av beboerne har måttet oppholde seg innenfor sykehjemmets fire vegger i lang tid.

- Hva med de generelle tiltakene i Oslo da?

- Det er en annen diskusjon. Tiltakene vil lever med styres av den generelle smittesituasjonen i Oslo, svarer han.

STOR DAG: Helsebyråd Robert Steen mener dagen vaksinasjonen starter vil være årets virkelige solsnu. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STOR DAG: Helsebyråd Robert Steen mener dagen vaksinasjonen starter vil være årets virkelige solsnu. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Solsnu

Steen sier 14. mars var en tung dag for Oslo i pandemien, da det første coronadødsfallet på sykehjem fant sted på Ellingsrudhjemmet.

- Vi vet veldig godt at sykehjem har vært et risikoområde om smitten kommer inn, og det er derfor viktig å beskytte denne gruppen med vaksine. Det vil ta bort en stor bekymring, sier han.

Trolig vil vaksineringen i Oslo starte 27. desember.

- I år er det ikke 21. desember som er solsnu. For meg vil det være en annen dag, forhåpentligvis i desember, sier han og sikter til vaksineringsstart.

Ytterligere 40 000

Fredag kom nyheten om at Norge vil motta ytterligere 40 000 vaksinedoser i romjula.

- Jeg er glad for at vi får enda flere vaksinedoser allerede i romjulen. Disse dosene skal i utgangspunktet være nok til å gi en første dose til alle sykehjemsbeboerne i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

På grunn av praktiske årsaker blir de første 10 000 dosene brukt i Oslo-området, men de resterende dosene vil bli fordelt i tråd med anbefalingen fra FHI, og fordeles over hele landet.

Etter nyttår er planen at Norge vil motta rundt 40.000 doser i uka, det samme som EU-landene får.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer