Stenger kranene:  Dimitrios Kousparis og Joe Cates, Canan ved oljebrønn på Barnett-feltet i Texas. Foto: Lage Bøhren/FA
Stenger kranene: Dimitrios Kousparis og Joe Cates, Canan ved oljebrønn på Barnett-feltet i Texas. Foto: Lage Bøhren/FAVis mer

Alle taper bortsatt fra kjent norsk finansmann

Arne Fredlys oljesatsing i Texas er i krise. Mens Fredly er ute med pengene i behold, har norske investorer fått beskjed om at produksjonen stenges og at det ikke er penger til å plugge brønnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Norske investorer som ble lokket til å satse pengene sine på Arne Fredlys oljeeventyr i Texas gjennom Viking Oil & Gas, må nå se langt etter pengene sine. Fredlys partner, den greske oljeingeniøren Dimitrios Kousparis, har måttet stenge de aller fleste av brønnene, skriver Finansavisen.

Det har medført at kostnadene er redusert, men også at det er lite eller ingen inntekter. Foreløpig er imidlertid ikke brønnene plugget. Det skyldes at plugging medfører en betydelig kostnad, og nå finnes det ikke penger til å dekke disse kostnadene.

Dermed risikerer de å miste retten både til landeiendommene og mineralrettene som tilfaller grunneier uten vederlag etter 90 dager, skriver Finansavisen.

Viking Oil & Gas har nå innkalt de norske medinvestorene til møte for å drøfte den kritiske situasjonen. Selskapet behøver en minstepris på 55 dollar pr. fat for å gå i balanse. Dagens oljepris gir ikke selskapet mer enn 30 dollar pr. fat.

For Fredly selv er situasjonen mindre dramatisk enn for de norske investorene som valgte å satse på oljeeventyret. Fredly forteller til Finansavisen at han aldri vær inne på egenkapitalsiden i prosjektet, men at han lånte inn 10 millioner dollar gjennom et konvertibelt lån.

Da utviklingen ikke ble slik han hadde håpet, valgte han ikke å konvertere dette lånet, men fikk det i stedet tilbakebetalt til pålydende verdi.

- Jeg fikk i tillegg en del eiendeler til en verdi av rundt 20 millioner. Disse eiendelene ga jeg imidlertid tilbake til selskapet, sier Fredly.

- Jeg syntes ikke det var riktig at jeg skulle tjene penger på dette når prosjektet ikke ble så bra, forklarer han overfor Finansavisen.