Alle tiders regnvær

OKSØY (Dagbladet): Oksøy fyr i havgapet utenfor Kristiansand har aldri fått så mye juniregn som i år siden 1875. Da startet målingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det følger lite glede med en slik rekord, sukker fyrvokter Kjell Otto Hansen. Det er 123 år siden målingene startet, og den forrige rekorden ble notert i 1944.

I år har regnet bokstavelig talt bøttet ned over Oksøy i så strie strømmer at det ikke nytter å si «pytt, pytt!».

Flomvann

- Oksøy-rekorden er den mest ekstreme nedbørsrekorden fra alle målestasjonene. Vanligvis regner det jo minst ute ved havet, sier konsulent Stein Kristiansen ved klimaavdelingen på Meteorologisk Institutt.

Alt regnværet preger hele Kristiansandfjorden. Brunt flomvann fra Otra har fyller fjorden med grums. Men badegjestene klager ikke over det udelikate vannet. De er mest glad de slipper å hoppe ut i det kalde vannet. På Oksøy målte fyrvokter Hansen og assistentkollega Jo Inge Solberg hele 159 millimeter regn i årets første såkalte sommermåned.

Den forrige rekordnoteringen ble satt under krigen i 1944. Da kom det lusne 120 millimeter vann fra oven på Oksøy.

Renner bort

Verst var det sist søndag. På morgenkvisten lå det hele 26,2 millimeter vann i måleglasset. Heller ikke natt til i går var det helt tørt på fyret: 16,1 millimeter plasket i begeret i løpet av 12 timer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer