Alle tiders regnvær

OKSØY (Dagbladet): Oksøy fyr i havgapet utenfor Kristiansand har aldri fått så mye juniregn som i år siden 1875. Da startet målingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det følger lite glede med en slik rekord, sukker fyrvokter Kjell Otto Hansen.
Det er 123 år siden målingene startet, og den forrige rekorden ble notert i 1944.

I år har regnet bokstavelig talt bøttet ned over Oksøy i så strie strømmer at det ikke nytter å si «pytt, pytt!».

Flomvann

- Oksøy-rekorden er den mest ekstreme nedbørsrekorden fra alle målestasjonene. Vanligvis regner det jo minst ute ved havet, sier konsulent Stein Kristiansen ved klimaavdelingen på Meteorologisk Institutt.

Alt regnværet preger hele Kristiansandfjorden. Brunt flomvann fra Otra har fyller fjorden med grums. Men badegjestene klager ikke over det udelikate vannet. De er mest glad de slipper å hoppe ut i det kalde vannet.
På Oksøy målte fyrvokter Hansen og assistentkollega Jo Inge Solberg hele 159 millimeter regn i årets første såkalte sommermåned.

Den forrige rekordnoteringen ble satt under krigen i 1944. Da kom det lusne 120 millimeter vann fra oven på Oksøy.

Renner bort

Verst var det sist søndag. På morgenkvisten lå det hele 26,2 millimeter vann i måleglasset. Heller ikke natt til i går var det helt tørt på fyret: 16,1 millimeter plasket i begeret i løpet av 12 timer.

- Vi er på jobb og klarer oss alltid, selv om det er grått og vått, sier fyrvokter Hansen.

- Men det blir utrivelig når det regner så mye at vi ikke får utført planlagte vedlikeholdsoppgaver.

- Vi har prøvd å male innimellom lavtrykkene. Hittil har det gått skeis. Malingen har kommet seilende nedover veggene før den har rukket å tørke, forteller Hansen.

FULL PØS: -Vi håper det blir lenge til neste nedbørsrekord, sier fyrvokter Kjell Otto Hansen og gir assistent Jo Inge Solberg en ekstra dusj.