- Alle tjenestemenn gjorde sitt aller beste

Men politidirektøren beklager at Anders Behring Breivik ikke ble pågrepet tidligere. - Hvert minutt var et minutt for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På dagens pressekonferanse om politiets innsats 22. juli åpnet politidirektør Øystein Mæland med å beklage at Breivik ikke ble pågrepet tidligere.

- Jeg vil beklage at norsk politi ikke pågrep gjerningsmannen tidligere enn de gjorde. Hvert minutt var et minutt for mye, sa Mæland.

Og legger til:

- Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen var tatt tidligere.

- Vi reddet liv Samtidig var han opptatt av at politiet, hver og en, gjorde sitt aller beste i en vanskelig situasjon.

- Vi kan også fastslå at alle tjenestemennene gjorde det de kunne den dagen. Politiet bidro til å redde mange liv, sa Mæland.

Han mener i stedet svakhetene man har funnet, skyldes andre forhold enn politiets faktiske innsats og valg som ble gjort:

- Vi kan med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjoner for å ta høyde for alt det som skjedde 22. juli, sa Mæland.

Annen tone Ordlyden er dermed enn noe annen og mer ydmyk enn den politiet hadde under pressekonferansen 16. desember 2011.

- Er det ingenting å kritisere politiet for, spurte da Dagbladets John Olav Egeland.

- De har handlet i tråd med det som kunne gjøres. De gjorde det de skulle gjøre utfra forutsetningene, svarte Olav Sønderland som har ledet arbeidet med politiets evaluering av egen innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i dagens pressekonferansen har politiet gått gjennom ulike punkter i hendelseforløpet og steg for steg forklart hvorfor systemene ikke har vært optimale, men at tjenestemennenes innsats ikke er å klandre.

54 punkter Ifølge Sønderland har man i evalueringen funnet 54 punkter til forbedringer. Han understreket at det er viktig å legge til grunn at «mye av informasjonen som kom hele tida, var omfattende, overveldende, og tildels motstridende» 22. juli.

I forhold til Utøya beklaget Sønderland at den første politibåten havarerte, men legger til:

- Det er ikke brukt unødvendig tid til planlegging. Det er utvist faglig skjønn ved endringer og vurderinger. Og tjenestemennene gikk til rask aksjon da de kom til øya, sa Sønderland.

- Ingen politidistrikt er dimensjonert for å håndtere kriser som 22. juli uten betydelig bistand, sa Sønderland.

Han foreslo derfor blant annet et krav til minimumsbemanning og kompetanseheving.

Saken oppdateres.