- Alle tjenestemenn gjorde sitt aller beste

Men politidirektøren beklager at Anders Behring Breivik ikke ble pågrepet tidligere. - Hvert minutt var et minutt for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På dagens pressekonferanse om politiets innsats 22. juli åpnet politidirektør Øystein Mæland med å beklage at Breivik ikke ble pågrepet tidligere.

- Jeg vil beklage at norsk politi ikke pågrep gjerningsmannen tidligere enn de gjorde. Hvert minutt var et minutt for mye, sa Mæland.

Og legger til:

- Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen var tatt tidligere.

- Vi reddet liv Samtidig var han opptatt av at politiet, hver og en, gjorde sitt aller beste i en vanskelig situasjon.

- Vi kan også fastslå at alle tjenestemennene gjorde det de kunne den dagen. Politiet bidro til å redde mange liv, sa Mæland.

Han mener i stedet svakhetene man har funnet, skyldes andre forhold enn politiets faktiske innsats og valg som ble gjort:

- Vi kan med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjoner for å ta høyde for alt det som skjedde 22. juli, sa Mæland.

Annen tone Ordlyden er dermed enn noe annen og mer ydmyk enn den politiet hadde under pressekonferansen 16. desember 2011.

- Er det ingenting å kritisere politiet for, spurte da Dagbladets John Olav Egeland.

- De har handlet i tråd med det som kunne gjøres. De gjorde det de skulle gjøre utfra forutsetningene, svarte Olav Sønderland som har ledet arbeidet med politiets evaluering av egen innsats.

Så langt i dagens pressekonferansen har politiet gått gjennom ulike punkter i hendelseforløpet og steg for steg forklart hvorfor systemene ikke har vært optimale, men at tjenestemennenes innsats ikke er å klandre.

54 punkter Ifølge Sønderland har man i evalueringen funnet 54 punkter til forbedringer. Han understreket at det er viktig å legge til grunn at «mye av informasjonen som kom hele tida, var omfattende, overveldende, og tildels motstridende» 22. juli.

I forhold til Utøya beklaget Sønderland at den første politibåten havarerte, men legger til:

- Det er ikke brukt unødvendig tid til planlegging. Det er utvist faglig skjønn ved endringer og vurderinger. Og tjenestemennene gikk til rask aksjon da de kom til øya, sa Sønderland.

- Ingen politidistrikt er dimensjonert for å håndtere kriser som 22. juli uten betydelig bistand, sa Sønderland.

Han foreslo derfor blant annet et krav til minimumsbemanning og kompetanseheving.

Saken oppdateres.