Alle tre hadde lovlig opphold i Norge

Tre personer er siktet for forberedelser til terror-handlinger. Knyttes til ekstrem islamisme og al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Har du informasjon i saken? Kontakt Dagbladet på 24000000, sms/mms til 2400 eller e-post 2400@db.no.

(Dagbladet): Klokka 11.30 i dag holdt Politiet sikkerhetstjeneste (PST) pressekonferanse.

Tidligere i dag ble det kjent at PST har pågrepet tre personer mistenkt for forberedelser til terrorhandlinger.

- Terrorforbund - PST har pågrepet tre personer som har inngått i et terrorforbund og planlagt en terroraksjon, sa PST-sjef Janne Kristiansen på pressekonferansen.

Person 1: En mann (39) med uigursk bakgrunn som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2007.

Person 2: En irakisk/kurdisk mann (37) som kom til Norge i 1999 og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Person 3: En usbekisk mann (31) som kom til Norge i 2002 som asylsøker. Denne ble avslått, men han fikk senere opphold i Norge på grunnlag av familiegjenforening. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

- Allmennheten ikke i fare Personene har vært under etterforskning av PST i en periode.

- PST har hatt tilstrekkelig kontroll på personene i denne perioden. Det har i denne saken vært nødvendig med metodebruk, og vår vurdering er at allmennheten ikke har vært i fare. Vi har ikke stått, og står heller ikke nå overfor akutt terrorfare, men trusselbilde i Norge blir gradvis mer likt det vi har sett i land hvor terroraksjoner er blitt gjennomført, sier Janne Kristiansen.

Pågripelsene skjedde like før klokka ni i dag. I en koordinert politiaksjon ble to av personene pågrepet i Oslo, mens den tredje siktede ble pågrepet i Tyskland.

Holder tett om planen Alle de tre siktede knyttes til ekstrem islamisme, men det er ikke kjent hva som var målet for terrorhandlingene som skal ha blitt planlagt.

- De tre er foreløpig siktet for å ha inngått forbund om å gjennomføre en terrorhandling. Vi har skjellig grunn til mistanke. Strafferammen  er 12 års fengsel, sier statsadvokat Jan Glent.

Norsk politi vil ikke si noe om når eller hvor den planlagte terroraraksjonen skulle finne sted, av hensyn til etterforskningen. Politiet ble tvunget til å gå til pågripelser i dag, fordi de visste at saken ville sprekke i internasjonale medier.

- De tre siktede har vært overvåket og vi har bevisst ventet med pågripelser for å samle informasjon. I slutten av forrige uke fikk vi vite  at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. Derfor valgte vi å gå til pågripelse, i frykt for bevisforspillelse, sier Janne Kristiansen.

Alle de tre pågrepne har tilknytning til Oslo. De to som ble pågrepet i Norge i dag vil bli framstilt for varetektsfengsling på lørdag, får Dagbladet opplyst. Politiet har foreløpig ikke planlagt flere pågripelser i saken.

Al-Qaida De tre skal ha tilknytning til Al-Qaida, og politiet tror det er de samme Al-Qaida-toppene som planla angrep i New York og  Manchester som planla angrepet som resulterte i dagens pågripelser.

Amerikansk og norsk sikkerhetspoliti har i over et år kartlagt de tre mennene, som skal ha planlagt bombeangrep i New York og Storbritannia.

På onsdag avslørte britisk politi at lignende aksjoner også var planlagt i England.

De pågrepne skal ha planlagt et angrep med hjemmelagde, mobile bomber, slik det har vært forsøkt både i USA og England. Ayman Al-Sawahri, Al Qaidas antatte nummer to, har tidligere bedt om angrep på Norge.

Nøyaktig hvor de skulle slå til er ikke klart.

Ifølge byrået reiste PST-sjef Janne Kristiansen til USA i april for å diskutere etterforskningen.