FORTSATT FENGSLET: Madelaine Alicia Rodriguez sitter fortsatt i kvinnefengselet i Cochabamba, der hun soner en dom på ti år og åtte måneder for forsøk på å smugle det som ble oppgitt å være over 22 kilo kokain. De to andre norske kvinnene har rømt landet etter å ha betalt kausjon for å komme ut av fengselet. Foto:FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
FORTSATT FENGSLET: Madelaine Alicia Rodriguez sitter fortsatt i kvinnefengselet i Cochabamba, der hun soner en dom på ti år og åtte måneder for forsøk på å smugle det som ble oppgitt å være over 22 kilo kokain. De to andre norske kvinnene har rømt landet etter å ha betalt kausjon for å komme ut av fengselet. Foto:FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.Vis mer

- Alle tre har like mye skyld

Madelaine Rodriguez (25) er den eneste av de tre kokaintatte kvinnene som sitter igjen og må sone i Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19. mai 2008 ble Madelaine Alica Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en nå 21 år gammel kvinne fra Lillesand stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med det som ble oppgitt å være rundt 22 kilo kokain.

Etter at 21-åringen fra Lillesand ble frikjent saken i Oslo tingrett i dag, er Rodriguez den eneste av de tre som sitter igjen i Bolivia og må sone for smuglingsforsøket. Det synes hun er urettferdig.

- De visste hva vi dreiv med. ingen lurte noen. Vi - alle tre - har like mye skyld. Jeg synes ikke det er rettferdig at de skal komme seg unna, sier Rodrigiez til Dagbladet på telefon fra kvinnefengselet i Cochabamba.

- Har ikke penger - Norge lar meg råtne her, og gir frihet til alle andre. Det er urettferdig overfor dattera mi. Jeg vet at man ikke kan forvente rettferdighet i Bolivia, men jeg ventet i alle fall rettferdighet fra Norge, sier hun.

Både Stina Brendemo Hagen og 21-åringen fra Lillesand kom seg ut av kvinnefengselet i Cochabamba og vekk fra Bolivia, ved å betale kausjon og deretter rømme landet.

- Den eneste grunnen til at jeg er igjen her er at jeg ikke har penger, sier Rodriguez.

RØMTE: 21-åringen fra Lillesand, her sammen med mor Mette Øygarden, betalte kausjonen og rømte landet. I dag ble hun frikjent i den norske straffesaken, som gikk i Oslo tingrett. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
RØMTE: 21-åringen fra Lillesand, her sammen med mor Mette Øygarden, betalte kausjonen og rømte landet. I dag ble hun frikjent i den norske straffesaken, som gikk i Oslo tingrett. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Kausjonen er ifølge Rodriguez på 400.000 bolivianos - rundt 330.000 kroner.

- Ikke troverdig Advokat Carl Bore, som representerer 21-åringen fra Lillesand, sier at klienten er lettet etter dagens frifinnelse i Oslo tingrett:

 - Hun er utrolig glad over frifinnelsen og å bli trodd. Det har vært en stor belastning å gå gjennom dette og hele tiden visst med seg selv at hun ikke har gjort noe galt, sier advokat Carl Bore etter kjennelsen i Oslo tingrett i går.

Om Rodriguez påstander om at 21-åringen skal ha visst om smuglingsplanene, sier Bore:

- Dommeren har hørt Madelaines forklaring om dette. Retten har notert seg dette, og det står klart i dommen at det hun sier ikke er troverdig - av flere grunner. Det er en rekke motsigelser og lignende i hennes forklaring, og retten er klar på at den ikke fester lit til Madelaine Rodriguez som vitne, sier Bore.

Vurderer anke Statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Joakim Staff ba om seks og et halvt års fengsel, derav to år betinget, for den 21 år gamle kvinnen i Oslo tingrett.

Nå vil statsadvokaten Petter Mandt vurdere dommen fra Oslo tingrett hvor Lillesandkvinnen ble frikjent, for å se om det er rom for å anke.

RØMTE OGSÅ: Stina Brendemo Hagen kom nylig hjem til Norge etter å ha rømt fra Bolivia sammen med sin sønn. Foto: FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
RØMTE OGSÅ: Stina Brendemo Hagen kom nylig hjem til Norge etter å ha rømt fra Bolivia sammen med sin sønn. Foto: FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET Vis mer

Fem personer var tiltalt i saken. En 26 år gammel Oslo-mann, som aktor mener var hovedmannen og tiltenkt mottaker av stoffet som ble funnet i koffertene, ble dømt til fem år og seks måneder fengsel. Mannen er nylig domfelt i en annen narkotikasak, og dommen er særskilt og kommer i tillegg til denne dommen.

Den såkalte skuespilleren (23) ble dømt til fem år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på to år.