- Alle trenger faktisk litt ferie

Partilederne avsluttet kvelden med utspørring - men ser fram til å få litt pause etter lang valgkamp.

 VINNERNE:  De fire borgerlige partiene møttes til partilederutspørring i Stortinget. Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og  Knut Arild Hareide (Krf). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VINNERNE: De fire borgerlige partiene møttes til partilederutspørring i Stortinget. Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er grådig glad, var Erna Solbergs åpningsord under partilederspørringa i Stortinget.

Til Stortinget ble hun fulgt av et folketog med Høyre-velgere som ville hylle den kommende statsministeren. Inne på Stortinget kunne de andre partiene gratulere Erna Solberg som Høyres første statsminister siden Jan P. Syse gikk av i 1990.

Men Solberg innrømmer at det blir en krevende periode for de borgerlige partiene i tiden som kommer.

- Vi må alle gi og ta for å få gjennom en politikk som kan få en retning og holde en periode, understrekte Høyre-lederen. 

Når arbeidet med å danne en ny regjering vil ikke Solberg svare på.

- Først skal alle våre partier ha sine interne runder, og så skal vi bli enige om en tidsplan.

I opposisjon Under sin tale til Arbeiderpartiets valgvake fortalte Jens Stoltenberg at han og regjeringen går av 14. oktober, etter at det nye statsbudsjettet er lagt fram.

- Til uken kommer jeg fortsatt til å være statstiminster, og vi er fortsatt i regjering fram til 14. oktober, understreker Stoltenberg under partilederutspørringa.

 - GI OG TA:  - Vi må alle gi og ta for å få gjennom en politikk som kan få en retning og holde en periode, sier Høyre-leder Erna Solberg. Her står hun ved siden av Frp-leder Siv Jensen under nattas debatt på Stortinget. Foto: Cicilie Andersen.
- GI OG TA: - Vi må alle gi og ta for å få gjennom en politikk som kan få en retning og holde en periode, sier Høyre-leder Erna Solberg. Her står hun ved siden av Frp-leder Siv Jensen under nattas debatt på Stortinget. Foto: Cicilie Andersen. Vis mer

Og nå skal Stoltenberg inn i en ny rolle.

- Det som er min hovedoppgave nå er å være i opposisjon og være en konstrukttiv opposisjonsleder. Vi har fått mye tillit og skal forvalte den tilliten. Vi er Norges største parti, minnet Stoltenberg om.

- Jeg er forberedt på fire år i opposisjon. Jeg ønsker dem lykke til, for å si det sånn, sier Stoltenberg.
Siv Jensen tok helt av på scenen under sin tale til FrPs valgvake. Under partilederutspørringa fokuserte Jensen på at det vil bli vanskelig  å komme til enighet i alle spørsmål om Høyre, FrP, KrF og Venstre danner regjering.

Men at FrP ikke fikk så stor oppslutning under valget som ventet, ønsket ikke Jensen mye fokus på.

- Jeg tror vi skal ta utgangspunkt i hvor mye FRP har løftet seg siden det dårlige valget i 2011. Jeg har sagt i hele kveld at om man skal få til gode løsninger så må alle fire synes partiene synes og må skinne. Dette er det tredje-beste resultatet i Frps historie, sier FrP-lederen, og understreker at det viktigste for partiet blir å få gjennomslag for deres viktigste saker.

- Vi ønsker å samarbeide med de andre tre partiene. Ja, det er forskjeller. Men har vi nok respekt for hverandre og gir hverandre plass, så tror jeg det skal gå bra.

- En nøkkelrolle Både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande var opptatt av å understreke at de to sammen blir en sentrums-bauta i et eventuelt regjeringssamarbeid.

- Trine Skei-Grande og jeg har fått en nøkkelrolle å forvalte de neste fire årene. For oss er det viktig å få gjennomslag for vår politikk, sier Hareide.

- Nå skal vi sette oss ned og prate sammen. Jeg tror det kommer til å bli en hard kamp. Vi har fått en økt tillit og den skal vi forvalte, lover Skei Grande.

SV på sin side vet ennå ikke helt hvordan valget ender - de har både vært under og over sperregrensa iløpet av kvelden.

- Det er spennende å leve. Sist jeg hørte er at mandatet fra Hordaland kommer til å være inne. Men jeg vil vente med til alle stemmene er telt opp, sier en avventende SV-leder.

- Det vi vet er at SV har gjort et svakt valg, men en god valgkamp, det er bare tre uker siden vi hadde 2,5 prosent. Det er krevende å vinne makten for tredje gang og gå frem når man har sittet lenge med makten, sier Lysbakken.

- Trenger ferie Også Senterpartiet har nok fryktet sperregrensa de siste dagene.

- Det er blanda følelser, men vi ligger an til å gjøre det bedre enn det som er spådd. Vi så ut til å ligge ned mot sperregrensa, sier Navarsete. 

Samferdsel, matpolitikk og kommune nevner Senterparti-lederen som hovedsaker de skal jobbe for også i fire år framover.

Og Navarsete avviser at det er sannsynlig at de plutselig vil sitte i regjering med Erna Solberg.

- Det handler om innholdet i politikken. Selv om jeg har stor respekt for Erna og Høyre, står vi langt fra hverandre nå. De har gått bort fra den fellespolitikken, sier Navarsete og gir sin støtte til Borten Moe som tidligere i kveld sa en regjering med borgerlig er uaktuell.

Men nå ser nok alle partilederne fram til særlig én ting:

- Alle trenger faktisk litt ferie etter seks ukers intensiv ferie, smiler Norges nye leder, Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget.