Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle trodde jeg løy og fantaserte

Dattera (25) brukte hele barndommen på å rope om hjelp. Som tolvåring ble hun forlatt og definert som en lystløgner.

BLE IKKE TRODD: Den hovedtiltalte moras (46), eldste datter, (25) sier til Dagbladet at hun forsøkte å varsle om forholdene i familien i mange år, men at hun aldri ble tatt på alvor. Her sammen med sin bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen. Foto: Marie Melgård / Dagbladet.
BLE IKKE TRODD: Den hovedtiltalte moras (46), eldste datter, (25) sier til Dagbladet at hun forsøkte å varsle om forholdene i familien i mange år, men at hun aldri ble tatt på alvor. Her sammen med sin bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen. Foto: Marie Melgård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg hadde problemer med henne som liten. På skolen oppsto det problemer: hun gikk rundt og snakket om så mye rart. Hun lagde opp historier.»

Slik beskrev den overgrepstiltalte mora (46) sin eldste datter (25) da rettssaken i Nord-Østerdal tingrett startet for tre uker siden.

Da de sakkyndige la fram sin rapport på torsdag, der de konkluderte med at mora er pedofil, var dattera til stede i retten.

Hun ønsket å få svar på hva som var galt med mora, sa hun til Dagbladet.

- Jeg har prøvd å si ifra i mange år, men ingen har trodd meg. Alle trodde jeg løy og fantaserte, sa hun.

Ble forlatt Da dattera var tolv år gammel, ble hun forlatt av mora. Hun ble igjen i Gjerdrum, mens resten av familien, bestående av mor, mann, og tre små barn, dro til Alvdal. Først ble dattera plassert hos en av mors venninner.

Ifølge mor fortsatte jenta «å fortelle usannheter». Hun ble derfor overført til barnevernet i Gjerdrum. Etter en stund flyttet hun til et ungdomshjem.

Jenta hadde da fylt 15 år, og i samarbeid med ungdomshjemmet skrev hun en bekymringsmelding til barnevernet. Hun engstet seg for forholdene småsøsknene levde under, fortalte hun i retten.

FORSVARER STEFAREN: Sverre Næss forsvarer den hovedtiltalte stefaren. Han mener at overgrepene må ha startet før hans klient kom inn i bildet, i 2003.
FORSVARER STEFAREN: Sverre Næss forsvarer den hovedtiltalte stefaren. Han mener at overgrepene må ha startet før hans klient kom inn i bildet, i 2003. Vis mer

- Jeg fryktet de ble utsatt for det samme som meg, sa hun.

Ble henlagt En representant fra Alvdal kommune ønsket å snakke med jenta, og tok kontakt med Gjerdrum. Gjerdrum nektet ham det, og skrev i et brev at man «ikke burde basere seg på en 15 år gammel jentes utsagn fra lang tid tilbake».

Bekymringsmeldinga ble derfor henlagt.

I retten har det blitt fortalt om en film der moras daværende mann banker opp eldstedattera. Filmen skal siden ha blitt vist til flere andre, uten at noen grep inn.

Som 17-åring leverte dattera inn en anmeldelse på mora og denne mannen til politiet i Gjerdrum. Saken ble etterforsket, men henlagt «etter bevisets stilling», ett år seinere.

- Ble ikke hørt Etter å ha bodd på ungdomshjemmet noen år flyttet jenta inn hos en fosterfamilie.

Hun sier til Dagbladet at hun har forsøkt å si ifra gang på gang - både på skolen, til venner, til voksne og til barnevern - men at hennes historie var så drøy at hun aldri ble trodd.

- Jeg fortalte det til alle. Jeg ropte etter hjelp, men ingen hørte på meg, sier hun.

Jentas bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, mener det er en skandale at ingen tok jenta på alvor, og sier at hun vil se med interesse på dokumentene i ulike sakene.

- Dette kan måtte få erstatningsmessige følger for de etatene som har vært involvert. Jeg stiller meg sterkt kritisk til måten de statlige og kommunale institusjonene har håndtert barnets skjebne på, sier hun til Dagbladet.

FORSVARER MORA: Steffen Brandstad sier at hans klient mener at dattera har lav troverdighet. Foto: Marie Melgård / Dagbladet
FORSVARER MORA: Steffen Brandstad sier at hans klient mener at dattera har lav troverdighet. Foto: Marie Melgård / Dagbladet Vis mer

- Barndommen har medført belastninger i denne unge jentas liv, og bare fantasien kan sette grenser for hvor vanskelig det har vært for henne. Hun har vært svært tapper, legger hun til.

- Ble krevende Også den hovedtiltalte stefarens forsvarer, Sverre Næss, uttrykker bekymring med tanke på hva eldstedattera har vært igjennom, og mener hennes histore er blant det som viser at overgrepene har startet før hans klient kom inn i bildet, i 2003.

- Jeg tror dette er noe som har foregått over mange år. Å ha en slik mor må ha vært et mareritt, et rent helvete, hevder Næss overfor Dagbladet.

Både i retten og via sin forsvarer Steffen Brandstad har mora selv gitt uttrykk for at hun mener datteras troverdighet er lav.

- Hennes beskyldninger er ren løgn og en gjentakelse av hvordan hun alltid har vært, sa mora i retten.

- Ble støttet Etter at dattera kom i barnevernets omsorg, skal hun ifølge mora ha levert inn anmeldelser på flere personer i sin omgangskrets. Dette er blant faktorene som svekker hennes troverdighet, mener Brandstad.

- Så vidt jeg forstår, har det vært krevende for min klient, da flere av barna hadde spesielle behov. Hun har også beskrevet eldstedattera som krevende. Alt dette gikk ut over familielivet, sier Brandstad.

Moras eldste sønn (25) har både i retten og overfor Dagbladet, tegnet et helt annet bilde av mora og oppveksten, enn søsteren. Han mener barndommen var god.

- Mamma har alltid vært der for oss, og støtta oss. Vi har fått det vi har ønska oss. Det har aldri vært noe å utsette på barndommen, sier sønnen til Dagbladet.

VAR I RETTEN: Den hovedtiltalte moras eldste datter fulgte rettssaken forrige uke.
VAR I RETTEN: Den hovedtiltalte moras eldste datter fulgte rettssaken forrige uke. Vis mer

Den 25 år gamle jenta anmeldte mora og hennes tidligere mann for overgrep på nytt i november 2010. Denne saken er under etterforskning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling