«Alle» trodde William (15) hadde oppdaget skjult mayaby. Forskere mener det trolig er noe helt annet

- Et grusomt eksempel på «søppel-vitenskap» som detter ut på internett i fritt fall.

SENSASJON?: Eller... Medier fra hele verden omtalte tidligere denne uka den utrolige historien om en 15-åring fra Canada, som hadde oppdaget en skjult mayaby. Nå hevder flere forskere at historien er langt fra sensasjonell. Foto: CSA/Google Maps
SENSASJON?: Eller... Medier fra hele verden omtalte tidligere denne uka den utrolige historien om en 15-åring fra Canada, som hadde oppdaget en skjult mayaby. Nå hevder flere forskere at historien er langt fra sensasjonell. Foto: CSA/Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne uka delte medier verden over den utrolige historien om 15 år gamle William Gadoury, som hevdet å ha funnet bevis for eksistensen til en gammel maya-by gjemt i jungelen i Mexico. Men stadig flere eksperter tviler på funnet.

Historien var mildt sagt utrolig. 15-åringen fra Canada hadde basert seg på en teori om at beliggenheten på 117 byer i den eldgamle Maya-sivilisasjonens matchet posisjonene til kjente stjerner. Ved hjelp av Google Maps oppdaget han et avvik skjult i den mexikanske jungelen. 

- Eksepsjonelt Med god hjelp av Canadas svar på NASA, Canadian Space Agency (CSA) og en professor ved universitetet i New Brunswick, som analyserte funnet, ble det fastslått at William hadde gjort et sensasjonelt funn. 

Guttungen ga den «tapte byen» navnet K'aak Chi, som skal bety «ildmunn». Forskere ved CSA beskrev 15-åringens funn som «eksepsjonelt» og ga tenåringen en medalje, skriver BBC.

Reaksjonen fra resten av forskerstanden, var imidlertid kanskje ikke helt som ventet for kanadierne.

- Hele greia er bare rot, et grusomt eksempel på «søppel-vitenskap» som detter ut på internett i fritt fall, skriver antropologen David Stuart på sin Facebook-side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer