Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Alle» trodde William (15) hadde oppdaget skjult mayaby. Forskere mener det trolig er noe helt annet

- Et grusomt eksempel på «søppel-vitenskap» som detter ut på internett i fritt fall.

SENSASJON?: Eller... Medier fra hele verden omtalte tidligere denne uka den utrolige historien om en 15-åring fra Canada, som hadde oppdaget en skjult mayaby. Nå hevder flere forskere at historien er langt fra sensasjonell. Foto: CSA/Google Maps
SENSASJON?: Eller... Medier fra hele verden omtalte tidligere denne uka den utrolige historien om en 15-åring fra Canada, som hadde oppdaget en skjult mayaby. Nå hevder flere forskere at historien er langt fra sensasjonell. Foto: CSA/Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka delte medier verden over den utrolige historien om 15 år gamle William Gadoury, som hevdet å ha funnet bevis for eksistensen til en gammel maya-by gjemt i jungelen i Mexico. Men stadig flere eksperter tviler på funnet.

Historien var mildt sagt utrolig. 15-åringen fra Canada hadde basert seg på en teori om at beliggenheten på 117 byer i den eldgamle Maya-sivilisasjonens matchet posisjonene til kjente stjerner. Ved hjelp av Google Maps oppdaget han et avvik skjult i den mexikanske jungelen. 

- Eksepsjonelt Med god hjelp av Canadas svar på NASA, Canadian Space Agency (CSA) og en professor ved universitetet i New Brunswick, som analyserte funnet, ble det fastslått at William hadde gjort et sensasjonelt funn. 

Guttungen ga den «tapte byen» navnet K'aak Chi, som skal bety «ildmunn». Forskere ved CSA beskrev 15-åringens funn som «eksepsjonelt» og ga tenåringen en medalje, skriver BBC.

Reaksjonen fra resten av forskerstanden, var imidlertid kanskje ikke helt som ventet for kanadierne.

GIKK VERDEN RUNDT: Historien om funnet til William Gadoury (15) har gått jorda rundt. Foto: CSA
GIKK VERDEN RUNDT: Historien om funnet til William Gadoury (15) har gått jorda rundt. Foto: CSA Vis mer

- Hele greia er bare rot, et grusomt eksempel på «søppel-vitenskap» som detter ut på internett i fritt fall, skriver antropologen David Stuart på sin Facebook-side.

Stuart har en doktorgrad i antropologi, og har i en årrekke forsket på mayasivilisasjonen. Han bekrefter at 15-åringen har oppdaget noe som er menneskeskapt, men sier det trolig er snakk om en maisåker. 

- Ikke interessant Mer overraskende er teorien til Geoffrey Braswell ved universitetet i San Diego. Han mener nemlig William kan ha funnet noe helt annet enn pyramider fra mayasivilisasjonen.

- Det er ikke pyramider. Det er enten forlatte maisåkre, eller en marihuanafarm, sier han til Gizmodo.

- Dette er ikke et interessant arkeologisk funn, legger han til overfor Washington Post

Flere av forskerne som kritiserer funnet, berømmer samtidig William for hans voldsomme interesse for vitenskap og maya-kulturen. De fleste kritiske røstene er rettet mot CSA, som mange mener var for raske med å konkludere.

Hvorvidt William har funnet en skjult mayaby eller ikke gjenstår å se. En endelig konklusjon vil først være mulig dersom funnet ender i en ekspedisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!