Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle tror diktatoren (93) sovner under møter. Selv har han en helt annen forklaring

- Det føles veldig feil.

SOVER IKKE: En talsperson for Robert Mugabe nekter for at han faktisk har sovnet på en rekke arrangementer den siste tiden. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN RIEUSSEC / NTB Scanpix
SOVER IKKE: En talsperson for Robert Mugabe nekter for at han faktisk har sovnet på en rekke arrangementer den siste tiden. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN RIEUSSEC / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zimbabwes president Robert Mugabe (93) har i en rekke møter blitt avbildet mens det ser ut som om han tar seg en aldri så liten høneblund.

Det har den siste tiden vært flere spekulasjoner rundt diktatorens helse, og denne uka ble det kjent at han har reist til Singapore for å få gjennomgå en helsesjekk.

Nå har en talsmann for Mugabe, som har sittet med makta siden 1980, sett seg nødt til å gå ut og avkrefte ryktene om at sjefen dupper av i tide og utide.

- Føles feil

Han forteller at presidenten har en diagnose som gjør at han ikke tåler sterkt lys, og at han derfor må «hvile øynene sine». Det skriver The Guardian.

- Det føles veldig feil når jeg leser at presidenten sovner i møter. Det gjør han ikke, sier George Charamba.

Uttalelsene kommer etter et møte i Verdens økonomiske forum der det kan se ut som om 93-åringen har sovnet. Og det er heller ikke første gang.

Det samme skjedde da Ghana feiret sin 60-årsdag med en parade i mars, og bildet øverst i saken er fra en statsmiddag med presidenten i Rwanda i januar.

Mugabe har allerede kunngjort at han akter å stille til gjenvalg neste år.

Folk som er travelt opptatt med å danne sine egne grupperinger, sier herr Mugabe må gå. Jeg spør meg selv – hvor skal jeg gå?, sa 93-åringen i talen under sin bursdagsfeiring i februar.

Vil prøve å vinne makta

Samtidig har det største opposisjonspartiet i Zimbabwe inngått en avtale med partiet til landets tidligere videpresident for å prøve å kaste presidenten.

Avtalen mellom Movement for Democratic Change (MDC), ledet av Morgan Tsvangirai, og National People's Party, partiet til tidligere visepresident Joice Mujurus, ble inngått i midten av april, ifølge NTB.

– Dette er bare starten på å få på plass byggesteinene for en bred allianse for å utfordre ZANU-PF fra nå og til valget i 2018. Det er vår felles kamp, og jeg ber Zimbabwes folk om å bli med, slik at vi kan få tilbake landet, friheten og stoltheten vår, sa Tsvangirai.

Joice Mujuru ble sparket fra Mugabes regjering i 2014 og har etterpå stiftet sitt eget parti. Hun ser fram til å samarbeide med Tsvangirai.

– Dette er noe vi har snakket om siden i fjor. Vi har brukt minst seks måneder på å snakke sammen, sa Mujuru.