HØYEST: Europas høyeste fjell utenfor Kaukasus, Mont Blanc. Men hvor ligger det egentlig? Foto: AFP / MARIO COLONEL / NTB SCANPIX
HØYEST: Europas høyeste fjell utenfor Kaukasus, Mont Blanc. Men hvor ligger det egentlig? Foto: AFP / MARIO COLONEL / NTB SCANPIXVis mer

Alle tror Mont Blanc ligger i Frankrike. Det er ikke italienerne enige i

- Vi har ikke invadert Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden den italienske republikken slik vi nå kjenner den så dagens lys for omlag 150 år siden, har franske myndigheter hevdet at Europas høyeste fjelltopp utenfor Kaukasus, Mont Blanc eller Monte Bianco, ligger innenfor deres territorielle grenser.

Benytter man seg av Google Maps ser det også ut som om selve toppen, samt to av de andre toppene i fjellmassivet, også ligger på den franske siden av alpegrensa, men italienerne gir seg ikke så lett.

Ingen invasjon Den italienske statsministeren gjorde i forrige uke et besøk i området i anledning åpningen av en gondolbane, og understreket i den forbindelse at de ikke ville skape konflikt. Han anerkjente derimot diskusjonen.

- Vi har ikke invadert Frankrike, sa Matteo Renzi ifølge Independent, da journalistene lurte på om Italia kanskje burde vært litt mer forsiktige med å vise tilstedeværelse i «konfliktområdet».

Han fikk også spørsmål om hva han syntes om at det ikke var noen representanter fra de franske myndighetene der i anledning gondol-åpningen. Her understreket han at han hadde møtt både president Hollande og miljøvernminister Royal i løpet av de siste dagene, og sa at han hadde et godt forhold til begge to.

Han la likevel til litt om fjellets betydning.

- Dette fjellet gjør at hjertene våre vokser, det hjelper oss med å puste og til å se horisonten. I Europa må vi bli flinkere til å se det store bildet - enten det gjelder økonomiske reformer eller flyktningespørsmålet. I dag, her på Punta Helbronner, har vi sett Europas høyeste punkt. Jeg håper vi slipper å oppleve det laveste punktet.

Enighet? For mye kan tyde på at italienerne i området er inne på noe når de nå hevder at «Europas tak» skal være delt mellom de to alpenasjonene.

To ledende italienske kartografer ved navn Laura og Giorgio Aliprandi skriver i nyhetsbrevet til den Italienske alpeklubben at toppen er delt mellom de to nasjonene. De understreket også at to franske eksperter, Sylvain Jouty og Hubert Oudier, skriver det samme i deres bok «Dictionnaire de la montagne» fra 1999.

- Ser vi på disse utredelsene kan vi konkludere med at toppen på Mont Blanc er delt mellom Italia og Frankrike, og at den bør markeres deretter også på offisielle franske kar. Det er et synspunkt som fortjener full støtte selv i Frankrike, sier Giorgio Aliprandi.

Noen veldig opphetet debatt og konflikt om toppen blir det neppe, men italienske fjellguider hevder likefullt at franskmennene driver en kontraoffensiv i området der de skal ha flyttet grensemarkøren på «Colle del Piccolo San Bernardo» 150 meter inn på italiensk territorium.

PÅ PLASS: Den italienske statsministeren gjorde i forrige uke et besøk i området i anledning åpningen av en gondolbane, og understreket i den forbindelse at de ikke ville skape konflikt. Han annerkjente derimot diskusjonen. Foto: Marco Destefanis / Pacific Press / NTB Scanpix
PÅ PLASS: Den italienske statsministeren gjorde i forrige uke et besøk i området i anledning åpningen av en gondolbane, og understreket i den forbindelse at de ikke ville skape konflikt. Han annerkjente derimot diskusjonen. Foto: Marco Destefanis / Pacific Press / NTB Scanpix Vis mer