Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle tvangssammenslåingene vedtatt

Tre av dem med bare én stemmes flertall.

FØLELSESLADD: Debatten i Stortinget har vært følelsesladd. Her kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp) på vei opp til talerstolen i dag.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FØLELSESLADD: Debatten i Stortinget har vært følelsesladd. Her kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp) på vei opp til talerstolen i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld stemmer Stortinget over kommunereformen, som skal redusere antallet kommuner i Norge kraftig. Komiteen har innstilt på å bruke tvang i elleve av sammenslåingene.

I 19.45-tida er avstemningene om kommunesammenslåingene gjennomført. Samtlige forslag om tvang ble vedtatt, i tre tilfeller bare med bare én stemmes overvekt. To av dem gjaldt sammenslåinger i Agder-fylkene, mens ett gjaldt sammenslåingen av Sogndal, Balestrand og Leikanger i Sogn og Fjordane.

Ville stemme mot partiet

Kommunalkomiteen innstilte allerede for ei uke siden på å redusere antallet fra 428 til 354, men på grunn av at Frp-representant Ingebjørg Godskesen sa hun ikke nødvendigvis ville stemme med partiet sitt, kunne reformen bli vedtatt med bare én stemmes overvekt.

- Det kan være jeg ikke bestemmer meg før jeg trykker på knappen, sa Godskesen til Dagbladet tidligere i dag.

Godskesen holdt tilsynelatende hva hun varslet; i de to Agder-avstemningene var det 85 stemmer for, 84 imot.

Dersom én stortingsrepresentant fra regjeringspartiene gjorde som Godskesen, ville reformen blitt nedstemt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa tidligere i dag at også han trodde det bare sto om én stemme.

- Hvis bare én person til stemmer det han eller hun egentlig mener, så er vi der. Men jeg tror at partipisken vil tvinge fram et knappest mulig flertall, sa han.

Vil ikke bli trønder

Saken er blitt debattert i Stortingssalen i hele dag, og følelsene er sterke. Ap-politiker Lisbeth Berg-Hansen stiller ifølge Aftenposten i nordlandsbunad i protest mot regjeringens ønske om å slå sammen hjemkommunen Bindal på Helgeland med flere trønderkommuner til Ytre Namdal kommune.

- Jeg håper dette ikke er min siste dag som nordlending, sa hun ifølge NTB.

Det hjalp ikke; sammenslåingen ble vedtatt med 86 mot 83 stemmer.

Omstridte regioner

Samtidig skulle Stortinget også stemme over fylkenes skjebne, den såkalte regionreformen. Regjeringen og støttepartiene er enige om at dagens 19 fylker skal erstattes av 11 regioner.

Dette innebærer flere omstridte sammenslåinger, bl.a. blir Buskerud, Akershus og Østfold den nye store regionen Viken, og Hordaland og Sogn og Fjordane blir Vestlandet.

- Dette er å gå baklengs inn i framtida, sa Liv Signe Navarsete (Sp) på talerstolen foran avstemningen.

Alle voteringene fikk solid flertall, som ventet. Dermed er regionreformen vedtatt.

Hele Norges coronakart