Boris Johnson:

- Alle ukrainere er triste

Boris Johnson har vært en nær støttespiller av Zelenskyj etter invasjonen. Dette skjer etter Johnsons avgang, mener ekspert.

STØTTESPILLERE: Boris Johnson har flere ganger vist sin støtte til Ukraina gjennom krigen. Den ukrainske presidenten synes nyheten om Johnsons avgang er trist. Foto: AFP / NTB scanpix
STØTTESPILLERE: Boris Johnson har flere ganger vist sin støtte til Ukraina gjennom krigen. Den ukrainske presidenten synes nyheten om Johnsons avgang er trist. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Kjære Boris Johnson, alle ukrainere ble triste over nyheten om at lederen for det konservative partiet går av.

Slik innleder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj et innlegg på Telegram torsdag ettermiddag.

- Vi er oppriktig takknemlige for den avgjørende og kompromissløse hjelpen fra krigens første dager. Spesielt takk for lederskapet ditt når det kommer til å forsvare Ukrainas internasjonale interesser, fortsetter han.

Zelenskyj skriver at Ukraina ikke er i tvil om at Storbritannias støtte vil bli bevart.

- Vi vil for alltid forbli venner og sterke allierte.

- Forventer samme linje

Økonomikommentator i Financial Times, Martin Sandbu, forventer at Storbritannia fortsetter å støtte Ukraina også etter Johnsons avgang.

- Selv om Johnson har vært en sterk støttespiller for Ukraina siden Vladimir Putins invasjon, er dette en politikk med bred støtte i det konservative partiet, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Jeg forventer at neste leder fortsetter samme linje, eller styrker den. Tross alt var Johnson svært russiskvennlig før 24. februar, og har kjente bindinger til rike russere.

En russisk ambassadør i Storbritannia beskriver Johnsons avgang som «en rettferdig belønning for at han førte en krigersk anti-russisk politikk, til støtte for Ukraina».

- Han konsentrerte seg for mye om den geopolitiske situasjonen, og Ukraina. Selvfølgelig vil vi foretrekke noen som ikke er så fiendtlige eller krigførende, skal Andrei Kelin ha sagt til Reuters.

- Fortsetter jobben

Boris Johnson skal i en telefonsamtale med Volodymyr Zelenskyj, etter hans avgang, ha forsikret ham om at han vil fortsette å gjøre alt i hans makt for å støtte Ukraina i krigen.

Da det ble reist et mistillitsforslag mot Johnson i juni, uttalte Zelenskyj i ettertid at han var glad for at Johnson forble i statsministerrollen.

- Jeg er glad vi ikke har mistet en veldig viktig alliert, sa den ukrainske presidenten da det ble klart at Boris Johnson ikke ble felt av mistillitsforslaget.

En talsmann for Downing Street sa i en uttalelse torsdag ettermiddag at Storbritannia vil fortsette å gi viktig forsvarshjelp så lenge det er nødvendig, ifølge den britiske avisa.

- Johnson vil fortsette å jobbe med partnere for å prøve å få en slutt på korn-blokaden i løpet av de kommende ukene.

- Sterk politisk markering

Den tidligere statsministeren i Storbritannia har vært en nær støttespiller for Ukraina etter invasjonen. Også før krigen brøt ut - 1. februar, var han på besøk i den ukrainske hovedstaden.

9. april, drøye to måneder etter at krigen brøt ut, var Johnson en av de første vestlige statslederne som besøkte Zelenskyj i Kyiv. Temaet under møtet skal ha vært langsiktig støtte til Ukraina, samt ytterligere økonomisk og militær hjelp.

HATT OG STOKK: Torsdag 7.juli kom Boris Johnson ut fra 10 Downing Street og meldte at han etterhvert går av som statsminister. Vis mer

Ifølge tidligere forsvarssjef i Norge Sverre Diesen, satte den tidligere statsministeren seg i en viss personlig fare for å understreke støtten til Ukraina og Zelenskyj.

- Statsminister Johnsons reise til Kyiv er en sterk politisk markering av støtte til Ukraina og president Zelenskyj, samtidig som det er en åpen ydmykelse av russerne som ikke er i stand til å hindre det, skrev Diesen i en e-post til Dagbladet i den forbindelse.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer