Alle utvist - unntatt kona

Ap-kjempen Ronald Bye grep inn for å hjelpe kona i striden mot Ap-kolleger i Oslo. Dermed ble tre representanter i bydelsutvalget fratatt stemmerett og rett til å uttale seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten Aften fortalte i går om den bitre personstriden som har herjet en liten del av Ap i Oslo. Ap-høvding Ronald Byes kone, Tove Heggen Larsen, skal være en sentral person i striden.

På et årsmøte i Ekeberg-Bekkelaget tirsdag kveld endte striden med at Ap-lokallaget på Ekeberg-Bekkelaget bestemte at tre av de fire Ap-representantene i bydelsutvalget skal fjernes. De tre blir ifølge Aftenposten Aften nektet å uttrykke seg både skriftlig og muntlig.

Bakgrunnen for striden er ifølge Kai Aspheim, den nyvalgte lederen for Bekkelaget-Ekeberg, en diskusjon om bosted.

- Hvordan kan en diskusjon om bosted få slike konsekvenser?

- Godt spørsmål, det har jeg også fundert på, sier han.

- Det har utviklet seg en situasjon i Aps bydelsutvalgs-gruppe som gjør at Ap opptrer som to grupper i bydelsutvalget. Dette skyldes uenigheter om organisatoriske spørsmål, sier han.

De organisatoriske spørsmålene handler om hvem som kan representere Ap og hvem som har stemmerett i bydelsutvalget. Diskusjonen har ført til at representantene ikke har tillit til hverandre, og de har ikke møtt opp på gruppemøter sammen. På den ene siden står de tre representantene Oskar Evje Olsen, Bjarne Eikefjord og Brit-Synøve Resvold. På den andre siden står, etter det Dagbladet.no forstår, Tove Heggen Larsen, som er gift med Ronald Bye. Han var inntil tirsdag leder for Ekeberg-Bekkelaget Arbeiderparti.

På tirsdag kulminerte krangelen med et forslag fra Bye på årsmøtet:

- Forslaget fra Ronald Bye gikk på at de tre skulle fratas retten til å opptre som representanter for Ekeberg-Bekkelaget Ap så lenge de ikke møtte opp på gruppemøtene, sier Kai Aspheim. Han understreker at han ikke har tatt side i striden.

Byes kone Tove Heggen Larsen er leder for gruppen. Men de tre representantene har etter det Dagbladet.no forstår, ikke tillit til henne og har latt være å møte opp.

- De tre har i stedet for å være på Aps møter, vært på andre møter. Du skjønner, hele opplegget er bare tull. Det er en ikke-sak, og det hadde ikke vært noen sak hvis de hadde villet oppklare det, sier han.

- Uenigheten rent faktisk er hvem som har stemmerett i Aps bydelsutvalg-gruppe. Åssen det kan bli diskusjoner er en stor gåte. Det er fantastisk merkelig at de kan lage så store problemer ut av noe som er så lite, sier han.

- Er det personkonflikter bak diskusjonene?

- Personkonflikter vil jeg ikke svare på.

De tre er ikke ekskludert, men fratatt retten til å møte i bydelsutvalget for Ekeberg-Bekkelaget Ap. De tre fortsetter å møte i bydelsutvalget, men er da representanter for Oslo Ap, ikke det lokale bydelslaget.

- Hovedansvaret for at det har gått så langt, ligger hos ledelsen i Oslo Ap. De har ikke vist vilje og i alle fall ikke noen evne til å rydde opp.

Aspheim vil ikke fordele skyld i striden.

- Det er ikke aktuelt å dele ut røde, gule eller grønne kort.

- Er det ikke rødt kort når noen fratas retten til å representere dere?

- Det er ikke snakk om utkastelse av partiet. Dette er et spørsmål om å innrette seg etter det medlemsmøtene i bydelsutvalget har vedtatt.

- Hvordan reagerer de tre?

- Jeg regner med at de reagerer forholdsvis sterkt, sier han.

Ronald Bye vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no.

- Jeg skjønner at jeg er en interessant person, men dette er et årsmøtevedtak. Det dreier seg om saksbehandling, sier han.

En av de tre som har mistet rettighetene til å representere Ap på Ekeberg-Bekkelaget er Bjarne Eikefjord.

- Jeg forholder meg til ledelsen i Oslo Ap. De har erklært at vedtaket ikke er gyldig, sier han.