Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle venter på rentekuttet

Den sterke kronekursen fra før påske ble bekreftet i dag da markedet priset den norske krona høyere enn noengang siden euroen ble innført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en notering på 8,33 mot euro ligger kroneverdien nesten nøyaktig på det nivå forskjellige regjeringer har ønsket den skal ligge siden 1992.

Forrige gang krona hadde en slik verdi var Norges Banks folio- og dagslånsrenter 2,5 prosent lavere enn i dag.

For hver dag som går blir det stadig vanskeligere for både Norges Bank og regjeringen å forsvare det høye rentenivået ved å vise til valutaforskriften og gjeldende pengepolitikk.

Det er imidlertid ikke noe som tyder på at regjeringen vil innrømme at pengepolitikken i praksis ble lagt om samtidig som Norges Bank fikk ny sjef.

Prisen på nordsjøolje lå tirsdag stabilt på 14 dollar og 50 cent for levering i mai mens 3 måneders-rentene i pengemarkedet lå snaue 0,5 prosentpoeng under sentralbankens foliorente.

I finansmarkedene er alle aktører enige om at et rentekutt på 0,5 prosentpoeng ikke er til å unngå, men det er uenighet om tidspunktet. Noen tipper at kuttet kommer før lønnsoppgjøret er i havn, det vil si i denne uken.

Andre mener den nye sentralbanksjefen vil ha sikkerhet for at det blir et nulloppgjør før han setter ned renta.

Atter andre tror det kan drøye til etter fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett fordi sentralbanksjef Svein Gjedrem vil føle seg sikker også på hva hans tidligere oppdragsgivere i Finansdepartementet kan finne på.

(NTB)