HARDTSLÅENDE: Forfatter Bob Woodward forteller at en Trump-medarbeider ringte ham og sa at alt han skriver i boka «Fear» om det kaotiske livet på innsiden av Donald Trumps administrasjon stemmer. Foto: Mandel NGAN og Jim WATSON / AFP)
HARDTSLÅENDE: Forfatter Bob Woodward forteller at en Trump-medarbeider ringte ham og sa at alt han skriver i boka «Fear» om det kaotiske livet på innsiden av Donald Trumps administrasjon stemmer. Foto: Mandel NGAN og Jim WATSON / AFP)Vis mer

Trump-medarbeider ringte Woodward:

«Alle vet at det du sier her er sant. Det er 1.000 prosent korrekt.»

En sentral medarbeider i kretsen rundt USAs president, Donald Trump, skal offentlig ha benektet innholdet i boka til Bob Woodward. Samtidig skal han ha ringt den velrennomerte journalisten og sagt at innholdet er helt sant.

NEW YORK (Dagbladet): Tirsdag kom Woodwards bok «Fear» om livet på innsiden av Det hvite hus. Journalisten tegner et svært dystert bilde av en usedvanlig dysfunksjonell administrasjon på vei mot et fullstendig nervøst sammenbrudd.

Mange av de saftigste detaljene fra boka lekket ut allerede i forrige uke. Siden har mange av personene i kretsen rundt Trump forsøkt på mer eller mindre overbevisende måter forsøkt å benekte innholdet i boka.

Fikk en telefon

Overfor den populære podkasten til New York Times, «The Daily», gjør imidlertid den tidligere Watergate-journalisten det klart at det høytstående kilder sier offentlig er ganske langt fra det de sier bak lukkete dører.

- Etter at opplysningene i «Fear» begynte å lekke i forrige uke, ringte en nøkkelperson, som sitter i maktposisjon, til meg og sa: «Alle vet at det du sier her er sant. Det er 1.000 prosent korrekt.» Og så sier denne personen noe offentlig som motsier dette, forteller Woodward.

Han står fullstendig ved det han har skrevet og mener at sannheten om Trump-administrasjonen er i ferd med å presse seg fram selv om kretsen rundt Trump forsøker å benekte innholdet i boka.

- Det er for mange beviser, for mange vitner, sier Woodward.

Natt med kilde

Han anslår at han har snakket med rundt 100 kilder under arbeidet med boka. Flere ganger har han brukt trikset, som ble kjent fra da han og Carl Bernstein avdekket Watergate-skandalen, som førte til at daværende president, Richard Nixon, gikk av. Trikset innebærer at han dukker opp hjemme hos folk, gjerne seint på kveldstid. Under arbeidet med den nye boka ringte han en kilde klokka 23.

- Det var ikke morgengry, men nært morgengry da jeg dro derfra igjen. Like før jeg tok kontakt klokka 23 sa jeg til meg selv: «Gud. Blås i dette. Jeg er 74 år gammel. Jeg har gjort nok. Gå hjem.» Jeg vet ikke hvorfor, men i stedet ringte jeg. Hadde jeg ikke ringt, så ville jeg hatt en langt dårligere forståelse av Trumps Hvite hus, sier Woodward til «The Daily».

Woodwards book gir en rekke beskrivelser av det kaotiske livet på innsiden av Det hvite hus hvor Trumps medarbeidere frykter hva den uberegnelige presidenten kan finne på.

Viktige øyeblikk

Dette er noen av de sentrale situasjonene i boka:

FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer
  • Russland-etterforskningen skal ha ført til mye stress og angst for Trump og advokatene hans. Boka beskriver blant annet et møte hvor advokaten hans John Dowd, gjennomførte et slags rollespill for å gi Trump et inntrykk av hvordan det ville være å bli avhørt av spesialetterforsker Robert Mueller. Under gjennomgangen skal Trump gjenntatte ganger ha løyet og motsagt seg selv før han eksploderte i sinne.
  • Trumps rådgivere skal gjentatte ganger ha blitt sjokkert over presidentenes manglende interesse og kunnskap om viktige saker. I et møte i Pentagon i juli 2017 mellom Trump, militære ledere og regjeringsmedlemmer skal Trump ha sagt: «Vi har alle disse diagrammene. Når skal vi begynne å vinne noen kriger? Hvorfor presser dere alt dette ned i halsen på meg?» Han skal ha fortsatt å angripe både generalene og regjeringsmedlemmer. Det skal ha fått daværende utenriksminister Rex Tillerson til å utbryte at Trump er en «jævla idiot» etter at presidenten hadde forlatt møtet.
  • Under et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i januar skal Trump ha spurt hvorfor USA bruker så mye ressurser på den koreanske halvøya. Forsvarsminister Jim Mattis skal ha svart at administrasjonen forsøker å forhindre tredje verdenskrig. Da Trump forlot rommet skal Mattis, ifølge Woodward, ha sagt til folk at Trump hadde samme forståelse for emnet som en «femte- eller sjetteklassing».
  • Daværende økonomirådgiver, Gary D. Cohn, skal ha tatt et utkast til et brev fra skrivebordet til Trump i Det ovale kontor. Presidenten skal ha planlagt å signere brevet for å trekke USA ut av en handelsavtale med Sør-Korea. Cohn skal ha tatt brevet og sagt til kolleger at han tok det for å «beskytte landet».
  • Trumps stabsjef, John F. Kelly skal i lengre tid ha vært nær ved å slutte i jobben. Ifølge Woodward skal han ha kalt Trump en «idiot» og beskrevet livet i Det hvite hus som et «galehus» (crazytown).
  • Da Cohn forsøkte å si opp etter at Trump kalte deltakere i en nazimarsj i Charlottesville i august 2017 for «veldig fine folk», skal Trump ha overbevist him om å bli værende. Etterpå skal Kelly ha snakket med Cohn. «Det var den beste oppvisningen i selvkontroll jeg har sett. Dersom det var me, ville jeg ha tatt oppsigelsesbrevet og stukket det opp i ræva hans seks ganger», skal Kelly ha sagt.

Færre å stole på

Samtidig som detaljer fra boka ble kjent i forrige uke, dukket også et leserinnlegg opp i New York Times. Det var skrevet av det avisa beskrev som et anonymt, høystående medlem av Trump-administrasjonen. Personen hevder at det finnes flere personer på innsiden som egentlig er motstandere av presidenten og jobber mot ham - uten at Trump selv er klar over dette.

«Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen», er tittelen på innlegget i New York Times.

Anklagene fra Woodward og leserinnlegget har ført til et massivt press mot Trump. I et intervju med ABC News erkjenner Trumps sønn, Donald Trump junior, at faren har fått en mindre krets rundt seg som han kan stole på.

- Det er folk der inne han kan stole på, men det er en mye mindre gruppe enn det jeg skulle ønske det var, sier sønnen.

Benekter

En rekke av hans nærmeste medarbeidere, som Kelly og Mattis, både avkreftet at de har sagt det Woodward hevder at de har sagt. Også tidligere Trump-medarbeidere som Gary Cohn og Rob Porter, som framstår som sentrale kilder i boka til Woodward, har benektet framstillingene, ifølge Axios.

Selv har Trump svart med å sende ut sinte twittermeldinger.

- Woodward-boka er en svindel. Jeg snakker ikke slik jeg er sitert. Dersom jeg gjorde det, hadde jeg ikke blitt valgt til president. Disse sitatene er oppdiktet. Forfatteren har brukt hvert eneste triks i boka for å nedverdige og snakke nedsettende. Jeg skulle ønske folk kunne see de virkelige faktaene - og at landet vårt gjør det veldig bra! skriver presidenten blant annet.

- Snakker usant

I virkeligheten skal han ifølge blant andre Washington Post og CNN være rasende på medarbeidere han mener har hjulpet Woodward med boka, og han har ytret ønske om at justisdepartementet etterforsker hvem som står bak leserinnlegget.

Woodward står på sin side fast ved opplysningene i boka og hevder at Kelly, Mattis og andre snakker usant når de benekter det som står der.

- De sier ikke sannheten. Disse menneskene kommer med politiske uttalelser for å beskytte jobbene sine. Det er fullstendig forståelig, sier Woodward til NBC News.

Ifølge Washington Post har salget av boka skutt i været. Forlaget, Simon & Shuster opplyste mandag at de har bestilt et sjuende opplag slik at antallet trykte utgaver av «Fear» vil nå én million.

STORM: Gravejournalist Bob Woodwards nye bok skaper furore i USA - og mye humor hos talkshowvertene. Video: CNN Vis mer