Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle vet, men få vil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt ligger egentlig på bordet, og alle vet hvordan en løsning mer eller mindre må se ut, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland. Jagland har i to dager vært en av lederne på konferansen «Madrid + 15» som er enda et nytt forsøk på å bidra positivt til en løsning i Midt Østen. Utgangspunktet for dette forsøket har vært Madrid-konferansen i 1991 som ble starten på flere positive prosesser, deriblant Oslo-avtalene.

Men selv om alt ligger på bordet, er konflikten mellom israelere og palestinere bitrere og vanskeligere enn på mange år. Hvert skritt framover følges av to skritt tilbake til en gradvis forverring som kan føre hele Midt Østen inn i nye kriger og væpnete konflikter med store tap. Regjeringene i Spania, Norge og Sverige sponset denne konferansen, og alle de tre landenes utenriksministrer deltok. Jonas Gahr Støre brukte kraftige vendinger for å beskrive den dystre situasjonen i sitt åpningsinnlegg. Han avviste ekstremisme og terrorisme, men også ulovlige bosetninger og brudd på internasjonal rettsorden. Den siste kritikken er rettet mot Israel, den første mot palestinske grupper som bidrar til å sabotere alle forsøk på å gjenåpne fredsforhandlinger.

Men også deltakerne i Madrid må ta inn over seg den dystre erkjennelsen av at sterke krefter på begge sider av konflikten ser seg tjent med dagens kaos og fraværet av en aktiv fredsprosess. På palestinsk side mener disse elementene at det ikke skal inngås noen som helst avtaler med et land som det er målet å fjerne. På israelsk side mener selv regjeringsmedlemmer at en tilstand uten en omforent avtale gir større muligheter til nye erobringer av land og eiendom fra palestinerne.

Jonas Gahr Støre beskriver situasjonen i de palestinske områdene som «dramatisk», og den kan gå fra vondt til mye verre. Støre konstaterer at det er USA som sitter med nøkkelen til framgang. USAs utenriksminister Condoleezza Rice begynte fredag på en ukelang rundreise i Midt Østen. Hun skal skape forståelse i regionen for president George Bush Irak-politikk, og presidenten nevnte konflikten mellom israelere og palestinere bare i forbifarten i sin tale natt til torsdag norsk tid. Alle vet kanskje hvordan en løsning ser ut, men det er for få som vil ha den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!