GLISER ENDELIG: Sebastian Pinera - med dress, uten solbriller - poserer med de reddede gruvearbeiderne på sykehuset. Foto: AP/Scanpix
GLISER ENDELIG: Sebastian Pinera - med dress, uten solbriller - poserer med de reddede gruvearbeiderne på sykehuset. Foto: AP/ScanpixVis mer

- Alle vil bli koblet til helter

Presidenten, Manchester United, Oakley og Apple kaster seg over gruvearbeiderne i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går ble det meldt at gruveminister i en rykende fersk meningsmåling at Chiles regjering nøt en oppslutning på 86 prosent.

Og president Sebastian Pinera, som åpenbart har sett hvilken vanvittig markedsverdi som ligger i den spektakulære redningsaksjonen som har pågått de siste to dagene, poserte i dag med de reddede gruvearbeiderne på sykehuset i byen Copiapo.

Gruvearbeiderne var iført solbrillene de har fått gratis fra solbrilleprodusenten Oakley, mens de ventet på at iPodene Apple skal gi dem og flybillettene til et gratis besøk hos Manchester United på Old Trafford.

Politisk kjerne Bolivias president Evo Morales var på plass ved gruva under redningsaksjonen. Og rekka av statsoverhoder som har kontaktet Pinera og gratulert - og selvsagt sendt ut pressemeldinger om at de har gjort det - er lang.

- Dette er jo selve kjernen i all politisk virksomhet, nemlig å vise fram at man lykkes, sier PR-ekspert Kjell Terje Ringdal til Dagbladet.

- Det er jo sånn at et land eller et politisk parti ønsker å skape suksesser: enten det er ved skatte-, idretts- eller økonomisk politikk. Suksess vil alltid være viktig å markedsføre.

Suksess Det viktigste for president Pinera, mener Ringdal, er å vise at Chiles infrastruktur — det aller viktigste hos enhver nasjon — fungerer slik den skal.

FIKK GRATIS BRILLER: Oakley donerte slike briller til alle gruvearbeiderne. Foto: AP/Scanpix
FIKK GRATIS BRILLER: Oakley donerte slike briller til alle gruvearbeiderne. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Det er nettopp derfor katastrofer som ikke lar seg løse, for eksempel naturkatastrofer, er så katastrofale, fordi de viser at samfunnet ikke fungerer. Når man da i Chiles tilfelle står på kanten av stupet, på vippen mellom suksess og fiasko, vil politikerne vise at dette ikke bare var en redningsaksjon med flinke ingeniører, men en demonstrasjon på at Chile er et godt land, sier Ringdal.  

Grunnen til at Oakley, Apple, Manchester United og den lange rekka statsoverhoder kobler seg på er åpenbar, mener den mangeårige kommunikasjonsguruen.

- Alle vil bli koblet til helter, enten det er fotballspillere, filmstjerner eller nå gruvearbeiderne i Chile.

Film? I tilfellet Chile sto saken helt på vippen. Om de 33 hadde omkommet, eller noe hadde gått galt under redningsaksjonen etter at noen hadde kommet opp, ville situasjonen vært radikalt annerledes for alle involverte.

- Det ville ikke vært like interessert for verken Oakley eller politikerne å bli koblet til en slik fiasko, slår Ringdal fast.

- Men slik dette blei har det vært et fantastisk drama. Du har liv, død, elskerinner; drama på drama og etasjevis med fete historier som vi alle vil lese om. Til og med barna mine har stått opp om morgenen for å sjekke avisene, illustrerer PR-eksperten.  

- GLEDER SEG: PR-ekspert Kjell Terje Ringdal ser fram til Chile-filmen, som han er overbevist om kommer. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
- GLEDER SEG: PR-ekspert Kjell Terje Ringdal ser fram til Chile-filmen, som han er overbevist om kommer. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Og nå tror Ringdal at gruvedrama-filmen ikke er langt unna.  

- Det tenkte jeg på i morges selv. Når Nokas kunne bli film er det klart at dette blir film. Dramaene, kranglene - jeg gleder meg allerede.

HYLLES: President Sebastian Pinera (t.v.) uttrykte sin dypeste respekt for arbeidet redningsmann Manuel Gonzalez utførte i gruvesjakta i går. Foto: EPA/Scanpix
HYLLES: President Sebastian Pinera (t.v.) uttrykte sin dypeste respekt for arbeidet redningsmann Manuel Gonzalez utførte i gruvesjakta i går. Foto: EPA/Scanpix Vis mer