Alle vil bort fra Fornebu

Det eneste flyreisende er noenlunde fornøyd med når det gjelder Fornebu er biltransporten vekk derfra. Derfor kommer ikke den nye hovedflyplassen på Gardermoen et minutt for tidlig: En undersøkelse av service og trivsel på verdens 50 største flyplasser plasserer nemlig Fornebu på en svak 36. plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens beste flyplass er, ifølge undersøkelsen, i Singapore - med Helsingfors på en sterk annenplass.

Bak undersøkelsen, hvor 78000 flypassasjerer er blitt spurt om sin mening om service og trivsel på flyplasser verden rundt, står den internasjonale flytransportorganisasjonen IATA. Karakterskalaen går fra én til ti og spørsmålene dekker de fleste områder som påvirker trivselen for passasjerene, fra tilgang på bagasjetraller til tollkontrol, skilting og shopping.

Sprengt

Av de andre nordiske flyplassene kom Kastrup på 8. plass og Arlanda på 19. plass. Europa gjør det meget bra, med seks av de åtte første plassene. Lenger nede dominerer USA lista, men John F. Kennedy var for dårlig til å komme blant de 50 beste. Kjente flyplasser som Athen og Orly kom heller ikke med.

Direktør Nic Nilsen i Oslo Lufthavn Fornebu er ikke overrasket over den dårlige norske plasseringen:

- Fornebu er for lengst sprengt på alle områder. I fjor økte trafikken med sju prosent. Til nå i år har den økt med ytterligere åtte prosent.

Flaskehalser

- Hvor er det verst på Fornebu?
- Innsjekkingskøer og sikkerhetskontroll er plagsomme flaskehalser. Mangel på bagasjetraller er også kjent for oss. Vi klarer ikke å få dem tilbake raskt nok så lenge trafikkforholdene utenfor bygget er så vanskelige. Men heldigvis er det også lyspunkter. Så seint som i fjor vant for eksempel taxfreebutikken vår en internasjonal pris. Det virker også som mange trives med Fornebu til tross for trangboddheten.

Skal bli best

Det er likevel liten tvil om at direktør Nilsen gleder seg til Gardermoen åpner. En sammenlikning av kapasiteten mellom Fornebu og Gardermoen forklarer hvorfor:

  • Areal: Fornebu 30000 mæ+2å mot Gardermoen 137000 mæ+2å.
  • Flyoppstilling med bru: Fornebu har 7, Gardermoen får 34.
  • Innsjekking: 40 skranker på Fornebu, 64 på Gardermoen.

- Vi skal også doble antallet sikkerhetssluser. I det hele tatt kan jeg love en helt annen flyt på den nye flyplassen.

- Så Oslo Lufthavn Gardermoen skal stå øverst på lista for 1998?
- Det er litt for tidlig. Men hvis du sier 1999, skal vi ha den aller beste flyplassen i verden, lover direktør Nic Nilsen.

Dårlig forbindelse

Med en 36. plass totalt er det klart at Fornebu scorer svakt på en rekke av de 17 feltene som er vurdert. Aller dårligst er karakterne på flyforbindelsene videre ut av landet, der Fornebu ikke en gang er inne blant de 50 på lista.

Avgangs- og ankomsthallene trekker også ned med 41. plass og 6,43 på karakterskalaen. Mest skuffende er kanskje likevel karakteren på 6,91 for toalettene, som gir en laber 32. plass.

Bildet er heldigvis ikke like trist på alle områder. De forretningsreisende og turistene som ble spurt ga en åtter til Fornebus toll- og passkontrollører. Det ga en 7. plass på de feltene.

Aller best er Fornebu på transport til byen, der vi nesten er inne blant de fem beste. Det blir spennende å se hvor Gardermoen havner på den lista i 1999.