VIL GI VOLDSDØMTE FOTLENKER: Stortinget skal i løpet av våren behandle et forslag om innføring av fotlenker for voldsdømte. Det er bred politisk enighet om saken. Arkivfoto: SCANPIXdømte
VIL GI VOLDSDØMTE FOTLENKER: Stortinget skal i løpet av våren behandle et forslag om innføring av fotlenker for voldsdømte. Det er bred politisk enighet om saken. Arkivfoto: SCANPIXdømteVis mer

- Alle vil ha fotlenker

Men Frp krever økte ressurser til politiet for å følge opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiets Solveig Horne i justiskomiteen er overrasket over at Helga Pedersen nå går ut og fronter fotlenker for voldsdømte.

- Denne saken fikk vi til behandling i justiskomiteen fra justisminister Knut Storberget allerede før jul, og den vil mest sannsynlig bli vedtatt av Stortinget tidlig i vår. Vi i Frp er jo ganske forundret over kommunikasjonen i regjeringen og Ap når ikke leder av programkomiteen vet hva fagministeren driver med, sier Solveig Horne.

Les hele odeltingsproposisjonen fra justisdepartementet her.

Tusen menn
Horne påpeker at Arbeiderpartiet i sitt partiprogram også foreslår utvidet rett til bistandsadvokat for voldsofre - noe som ble vedtatt allerede i fjor.

Helga Pedersen foreslår i Arbeiderpartiets partiprogram at menn som er dømt for brudd på besøksforbudet skal kunne idømmes fotlenke. Dette vil være snakk om nærmere tusen norske menn. Den vil virke slik at det går en alarm når mannen beveger seg innfor området der besøksforbudet gjelder.

Det er allerede innført soning med fotlenke i Norge, i første omgang som et forsøksprosjekt.

Solveig Horne understreker at det er stor politisk enighet om at voldsofre må få bedre beskyttelse.

- Dette er en sak alle er veldig glade for, og det er stor enighet om. Vi tror dette er rette veien å gå for å frata offeret en del av den byrden de har i dag, og flytte ansvaret over på gjerningspersonen, sier Horne.

Krever økte ressurser til politiet
Det eneste hun frykter for er oppfølgingen av et slikt vedtak.

- Dette vil kreve stor oppfølging fra politiets side, som må rykke ut straks en slik alarm går av. Dermed vil det ligge et veldig stort ansvar på dem. Dette må følges opp med økte ressurser til politiet, og det er justisministerens ansvar, sier Frp-politikeren.

Kan virke mot sin hensikt
Også Alternativ til Vold ønsker fotlenker for overgripere velkommen.

ENIG: Justiskomiteens Solveig Horne 
 ( Frp ) krever økte ressurser til politiet for å gjennomføre fotlenke-tiltaket. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ENIG: Justiskomiteens Solveig Horne ( Frp ) krever økte ressurser til politiet for å gjennomføre fotlenke-tiltaket. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Fotlenke er jo et tiltak som skal øke sikkerheten til de voldsutsatte. Og selv om disse festes på mennene handler det om kvinner og barns sikkerhet. Det vil være et viktig tiltak for at de som er utsatt for vold kan føle seg trygg, sier leder i Alternativ til vold, psykologspesielist Marius Råkil til Dagbladet.no.

Forsøk med fotlenke i Sverige har fungert godt, og viser at langt færre har tilbakefall til kriminalitet etter soning med fotlenke.

- Vi vet jo enda ikke hvordan dette vil fungere i praksis. Jeg tror at for enkelte menn kan det fungere etter intensjonen ved at det vil bidra til å alvorliggjøre problemet for den som utøver vold. For andre vil det kunne gjøre dem frustrerte og dermed øke risikoen for vold, sier Råkil.

- Trenger behandling
Han påpeker at bruk av fotlenke alene ikke nødvendigvis er nok.

I Bærum kommune skal fotlenker nå utprøves i samarbeid med Alternativ til vold, der den voldelige må jobbe med egen adferd og egne problemer.

- Vi tror at sannsynligheten for at dette blir vellykket øker hvis vi kombinerer fotlenke og andre tiltak - inklusive behandling.

- En fotlenke i seg selv får ikke folk til å slutte å slå, sier Marius Råkil.

Les også nettmøte med Hadia Tajik om saken her.


KREVER BEHANDLING: Marius Råkil i Alternativ til vold tror fotlenker kan være bra sammen med annen form for behandling. Foto: SCANPIX
KREVER BEHANDLING: Marius Råkil i Alternativ til vold tror fotlenker kan være bra sammen med annen form for behandling. Foto: SCANPIX Vis mer