UTSOLGT: Flere våpenforhandlere er utsolgt for automatgevær, og forteller at folk strømmer til butikkene for å hamstre etter at Barack Obama ba om strengere våpenlover etter massakren i Newtown. Her fra er våpenarrangement i Kansas City, Missouri, 22. desember. Foto: Dave Kaup / Reuters / NTB Scanpix
UTSOLGT: Flere våpenforhandlere er utsolgt for automatgevær, og forteller at folk strømmer til butikkene for å hamstre etter at Barack Obama ba om strengere våpenlover etter massakren i Newtown. Her fra er våpenarrangement i Kansas City, Missouri, 22. desember. Foto: Dave Kaup / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Alle vil ha halvautomatiske rifler. Jeg er helt utsolgt

Våpenentusiastene frykter nye lover etter skolemassakren i Newtown, og strømmer til våpenbutikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I USA strømmet våpenentusiaster til våpenbutikkene lørdag for å kjøpe halvautomatiske rifler og andre våpen de nå frykter vil bli ulovlige, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I våpenbutikker i Pennsylvania, Missouri og Texas var det lange køer utenfor, og eierne forteller at kundene er betydelig mer interessert i automatgevær enn tidligere, selv om prisene er høyere. Noen av butikkene er til og med utsolgt.

Keith Gray, eier av Keith's Guns i west Plains, Missouri, forteller at han i går solgte rundt 20 AR-15-rifler på litt over en time.

Politiet mistenker at Adam Lanza, som står bak skolemassakren i Newtown 14. desember, stjal et slikt våpen fra moren sin før han drepte 27 mennesker.

Utsolgt I Kansas City var D.R Woody en av dem som kjøpte et gevær likt det Lanza skal ha brukte 14. desember. Han forteller at han kjøpte våpenet for å øve seg, og er redd det vil bli ulovlig om ikke så lenge.

- Jeg regnet ikke med å finne et. Ingen våpenbutikker har dem, sier han.

Også i Allentown, Pennsylvania, strømme kundene til på lørdag rett før jul for å kjøpe våpen, forteller butikkeier Shirley Donley.

- Alle vil ha halvautomatiske automatgevær. Jeg er helt utsolgt, sier hun, og forteller at hun har solgt mer enn 100 slike våpen siden Newtown-massakren.

Høyere priser Fra 1994 til 2004 var visse typer automatgevær og ammunisjonspakker med med ti kuler ulovlig, men forbudet ble fjernet da George W. Bush var president.

Nå har våpenforhandlerne opp prisene på automatgevær etter Newtown-massakren. I Kansas City kjøpte Jerome Ratliff en AR-15-rifle for 925 dollar, over 5100 norske kroner. Det samme våpenet kostet rundt 400 dollar for et år siden.

- Noen av disse folka vil bare vise at de har rett til eie våpen, sier Bob Hofmeister.

Kona hans driver våpenbutikken Xtreme Sports i Kansas City, og han forteller at de har solgt mellom 15 og 20 automatgevær den siste uka.

Strengere lover Både president Barack Obama og en rekke andre personer har gitt uttrykk for at landet trenger strengere våpenlover etter den grusomme massakren, og våpenentusiaster frykter nå at en rekke våpen vil bli ulovlige.

National Rifle Association (NRA) mener imidlertid ikke strengere våpenlovgivning er løsningen, og hold fredag en pressekonferanse hvor de lanserte et forslag om at alle skoler i landet bør ha bevæpnede vakter som har fått opplæring av NRA.

NRA-nestleder Wayne LaPierre mener forslagene en innstramming av våpenlovene kun er kunnskapsløshet.

- Her er en skitten liten sannhet som media gjør sitt beste for å skjule: I dette landet finnes det en hjerteløs, korrupt og korrumperende industri som selger, og sår frø til, vold mot sitt eget folk. Gjennom ondskapsfulle, voldelige dataspill med navn som «Bulletstorm», «Grand Theft Auto», «Mortal Komat» og «Splatterhouse», sa LaPierre.

STRENGERE LOVER: Sønnene til politisersjant Graham Campbell ser på våpen under et arrangement på politiakademiet i New Haven, Connecticut, i går. Foto: Michelle McLoughlin / Reuters / NTB Scanpix
STRENGERE LOVER: Sønnene til politisersjant Graham Campbell ser på våpen under et arrangement på politiakademiet i New Haven, Connecticut, i går. Foto: Michelle McLoughlin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer