Alle vil hjelpe barna i Beslan

Alle de store hjelpeorganisasjonene deltar for å hjelpe ofrene etter gisseltragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele verdens oppmerksomhet er rettet mot tragedien i Beslan. Ingen av de store hjelpeorganisasjonene har startet noen innsamlingsaksjon til området, men alle er på en eller annen måte involvert i hjelpearbeidet der nede. I tillegg til de nærmere 340 som er døde etter aksjonen, er hundrevis av barn og voksne på sykehus, mange med svært alvorlige skader. De som ikke fikk fysiske skader, trenger omfattende psykologisk hjelp etter katastrofen.

Også mange pårørende som måtte vente utenfor skolen i de døgnene dramaet varte, trenger medisinsk hjelp etter den voldsomme belastningen de har vært gjennom hittil.

Hjelpesendingene ankommer nå Beslan fra hele verden.

Røde Kors

sendte på vegne av Sosial- og Helsedirektoratet av gårde det første flyet med hjelpeutstyr i dag morges, og i formiddag var det fremme i hovedstaden Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Utstyret blir overlevert via det lokale Røde Kors. Det dreier seg blant annet om ambulanser, overvåkingsutstyr, narkoseapparater og brannskadeutstyr.

Norsk Folkehjelp

fikk utstyr fra det gamle Rikshospitalet. Nå er utstyret stilt til disposisjon for myndighetene, slik at det kan sendes til Nord-Ossetia. EKG-apparater, anestesiutstyr og overvåkingsapparater er stilt til rådighet.

Kirkens Nødhjelp

har jobbet i Kaukasus gjennom partneren Center for Peace and Community Development (CPCD) siden 1996. Nå har CPCD undersøkt hvilke medisiner som trengs i Beslan. De går også inn med psykososial støtte. Det dreier seg om terapi for barn enkeltvis og i grupper, i tillegg til aktiviteter som for eksempel dans. Foreløpig har de brukt 10 000 euro. I tillegg er KN i kontakt med et nettverk av kristne hjelpeorganisasjoner for å undersøke om de skal gå inn med mer bistand. Hvis noen gir penger til KNs gavekonto og merker giroen med Beslan, vil pengene bli brukt der.

Leger Uten Grenser

var tidlig på banen og har sendt internasjonale medisinske team fra Moskva til Beslan. Organisasjonen frakter medisinsk utstyr, blant annet bandasjer og annet utsyr til behandling av sårskader, katetere og utstyr for intravenøs væske. Leger Uten Grenser er i kontakt med helsemyndighetene og vurderer hva organisasjonen kan bidra med.

Unicef

leverte den første forsendelsen på lørdag med blant annet smertestillende og antibiotika. Nå har Unicef sendt to lastebiler med alt fra 30 000 bandasjer og 10 000 enganshansker til madrasser, laken og antibakteriell såpe til innbyggerne i Beslan. Den ene lastebilen kommer frem i morgen og den andre kommer til Nord-Ossetia på torsdag. På lang sikt vil Unicef gi bistand for at barn i området skal få skolegang og utdannelse.

SOS Barnebyer

har fått 500 000 kroner av Netcom som resultat av sms-aksjonen for Beslan-barna i helga. Det er ikke avklart hvordan midlene skal brukes. Organisasjonen har fire barnebyer i Russland.

TRAGEDIEN:</B> Ofrene etter tragedien i Beslan er mange. De overlevende trenger medisinsk og psykologisk hjelp i lang tid fremover.