Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle vil til Svalbard

Kongeparet tjuvstarter 100-årsjubileet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fyrst Albert av Monaco har nettopp vært der. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er der nå sammen med sine nordiske kolleger. I neste uke reiser kong Harald og dronning Sonja dit. Med seg har de justisminister Knut Storberget og kunnskapsminister Øystein Djupedal sammen med noen statssekretærer.

Alle vil til Svalbard i april. Det er fortsatt vinter, midnattssola har kommet tilbake, det er så vakkert at de fleste husker reisen og opplevelsene for resten av livet.

Fester to ganger

Kongeparet setter seg på flyet til Svalbard 26. april for å kaste glans over Longyearbyens 100-årsjubileum.

Men jubileumsdagen er først 10. juni, så kongen og dronningen tjuvstarter litt på festlighetene.

- Kongeparet kunne bare komme i april. Dette er nok også den fineste tida å vise fram Svalbard på. Men ressursmessig skulle vi ha ønsket at vi slapp å ha to arrangementer, for det blir fest også 10. juni, sier Alf Seltveit, leder i arrangementskomitéen til Dagbladet.no.

Uansett er Alf Seltveit svært glad for at kongeparet vil besøke Longyearbyen i to dager. De skal møte folket, gå i byen og delta på en kulturkveld i Svalbardhallen 27. april. Dagen før er de hedersgjester under åpningen av den nye forskningsparken.

Amerikaner grunnla byen

SPEKTAKULÆRT: Den dramatiske og eksotiske naturen på Svalbard lokker turister, kongelige og politikere opp til øya. Foto: Pål Hermansen/Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Den dramatiske og eksotiske naturen på Svalbard lokker turister, kongelige og politikere opp til øya. Foto: Pål Hermansen/Scanpix Vis mer

Men den store begivenheten på Svalbard er Longyearbyens 100-årsjubileum. I 1905 seilte den amerikanske forretningsmannen John Munroe Longyear fra Wisconsin inn Adventfjorden sammen med sin kone og fem barn. Longyear la merke til de rike kullforekomstene.

Allerede i februar 1906 ble så The Arctic Coal Company stiftet. Og 10. juni 1906 ankom stålbåten «Primo» fra Trondheim de barske kyster så langt mot nord.

Om bord var 45 mann og mye tømmer. mannskapene begynte straks å bygge boliger for den aller første overvintring. Longyearbyen var grunnlagt. Forøvrig var det John Munroe Longyears nevø, W.D. Munroe, som ga byen sitt første navn, Longyear City.

I løpet av 100 år har Longyearbyen vokst til et moderne samfunn med de fleste tilbud til befolkningen.

Skatteøkning upopulær

I flere tiår gikk gruvedriften med store tap. Men Norge hadde suverenitet over øygruppen.

Svalbardtraktaten ga andre land rett til å drive forskning og næringsvirksomhet på øya. Russerne var i Barentsburg og Pyramiden. Men det var ikke lov å drive militære aktivitet på øygruppen.

Under den kalde krigen ble det vekslet mange mistenksomme blikk mellom de norske og russiske bosettingene. Uheldige episoder oppstod, men de diplomatiske krisene ble alltid overvunnet.

Alle vil til Svalbard

I dag går den norske gruvedriften i pluss, mens russerne sliter tungt. Longyearbyen er blitt et samfunn hvor også familier bor og trives.

Uro for framtida

Men mange spør seg hva slags samfunn Longyearbyen skal bli i framtida. Gruvedriften varer ikke evig, og å utvinne og brenne kull er ikke en politisk vinnersak i tider med søkelys på klimaendringene.

Reiseliv er ett satsingsområde. Men hvor mange kan leve av det?

Skal Longyearbyen utvikles til et livsløpssamfunn, der barn fødes og eldre lever til de dør? I dag forutsettes det at pensjonister og trygdete flytter til fastlandet.

Men mange har kjøpt dyre hus i Longyearbyen. De har barn og barnebarn i byen. Og de vil helst ikke flytte. Folk frykter at skatteøkningen skal føre til at Longyearbyen forvitrer. Flere vil velge å pendle mellom fastlandet og jobb på Svalbard.

Innbyggerne vil unne seg en fest og vinke til kongen og dronningen, men uroen for framtida knuger mange.

GRUNNLEGGER: John Munroe Longyear ga byen navnet Longyearbyen.
PÅ BESØK: Kong Harald og Dronning Sonja reiser til Svalbard 26. april for å feire Longyearbyens 100-årsjubileum.
SOMMERLYSET: Sommeren på Svalbard er ikke lang, men veldig intens.
KYSTLIV: Om sommeren blomstrer båtlivet på Svalbard.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling