POPULÆRE LESEVANER: Barack Obamas lesevaner ble et stort spørsmål etter et intervju søndag. På dette bildet signerer han en av sine bøker etter et tidligere intervju. Foto: FACE THE NATION, KARIN COOPER/AP/SCANPIX
POPULÆRE LESEVANER: Barack Obamas lesevaner ble et stort spørsmål etter et intervju søndag. På dette bildet signerer han en av sine bøker etter et tidligere intervju. Foto: FACE THE NATION, KARIN COOPER/AP/SCANPIXVis mer

Alle vil vite hva Obama leser

- Kanskje han er den nye Oprah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nyvalgte presidenten i USA, Barack Obama, forbereder seg på det hvite hus med litteratur om hans store forgjengere. I sin første pressekonferanse snakket han om en bok skrevet av Abraham Lincoln, og i sitt første TV-intervju siden valget fortalte han at han leste en bok om presidentlegenden Franklin D. Roosevelt.

I går var det så stor pågang for å finne ut hva slags bok Obama egentlig hadde lest, at pressetalsmannen hans måtte gå ut og presisere hvilken bok det faktisk dreide seg om, skriver New York Times.

Samtidig ble tre forfattere av nylig utgitte bøker om Roosevelt ble sittende og lure på om alle henvendelsene fra media virkelig dreide seg om deres bok.

Opprømte venner
Obama deltok i programmet «60 minutes» på TV-kanalen CBS søndag, og i løpet av intervjuet nevnte han at han hadde lest en ny bok om Roosevelts 100 første dager i Det hvite hus. Problemet var at han ikke navnga noen tittel eller forfatter.

De tre forfatterne og forleggerne som mente det kunne dreie seg om deres bok, håpte så klart at det var nettopp deres bok som den kommende presidenten leste. Men var det professoren fra Cambridge, en reporter fra Newsweek eller en New York Times-medarbeider som sto bak Obamas lesestoff?

- Jeg fikk massevis av epost fra opprømte venner som sa at Obama nettopp hadde nevnt boka mi, med utropstegn, sier Jonathan Alter, skribenten bak en av bøkene.

Og til slutt viste det seg at disse vennene var nærmest i gjettingen. For en talsmann for Obama løste mysteriet ved å si at det var snakk om to bøker, både Alters bok «The Defining Moment: FDR's Hundred Days and the Triumph of Hope» fra 2006, og «FDR» av Jean Edward Smith, som kom ut i fjor, men dekker mer enn de første 100 dagene til Roosevelt.

- Obama er vel litterær nok til å lese flere bøker på en gang, sa Alter før det ble kjent at det var snakk om hans bok.

Men også en annen av bøkene som ble nevnt som mulig Obama-lesestoff drar fordel av oppstyret. Mandag morgen bestemte forlaget seg for å trykke opp et nytt opplag på 5000 av boka «FDR: The First Hundred Days». Etter intervjuet var det økning i etterspørselen etter boka på nettet, ifølge forlaget.

Ny Oprah?
Jeff Seroy, en talsmann for forlaget Farrar, Straus & Giroux, sa at han syntes det ville være fint om den nye presidenten kunne få opp boksalget.

- Kanskje han er den nye Oprah. Og en økende interesse for Franklin D. Roosevelt kan få positive følger også for de bøkene han ikke har lest, sier han, med henvisning til talkshowdronningen Oprah Winfreys bokklubb og -anbefalinger.

Oprahs tips har ført til enorme salgstall for ulike forfattere, blant annet av selvhjelpsbøker.

Adam Cohen, forfatteren av en av de tre bøkene, svarte slik da han fant ut at Obama ikke hadde lest hans bok:

- Selvfølgelig ønsker alle å tenke på at den nyvalgte presidenten leser deres bok, så man skjønner hvorfor det ble oppstyr rundt dette.

I Norge er Obama selv som forfatter foreløpig mest populær. Hans to bøker «Mot til å håpe» og «Å leve en drøm» er nykommere på boklista her i Norge denne uka.

POPULÆR OGSÅ I BOK: En bok om Barack Obama erstatter en bok om John McCain på hylla i en bokhandel. Her i Norge er de to bøkene skrevet av Barack Obama nykommere på boklista denne uka. Foto: EPA/SCANPIX
POPULÆR OGSÅ I BOK: En bok om Barack Obama erstatter en bok om John McCain på hylla i en bokhandel. Her i Norge er de to bøkene skrevet av Barack Obama nykommere på boklista denne uka. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer