Alle ville Hareide skulle fortsette - takket nei

Knut Arild Hareide fortsetter ikke som parlamentarisk leder for KrF. Hans Petter Grøvan tar over jobben.

Dette forteller Knut Arild Hareide selv på Politisk kvarter på NRK.

- En samlet stortingsgruppe pekte på meg, men jeg kom fram til at jeg ikke ønsket å fortsette som parlamentarisk leder, sier Knut Arild Hareide i Politisk kvarter.

Knut Arild Hareide var både partileder og parlamentarisk leder i KrF før de gikk inn i regjering, men trakk seg som kjent som partileder da partiet gikk inn i regjering med Frp.

Nå trekker han seg også som parlamentarisk leder, som vil bli en sentral posisjon for å få gjennom regjeringens politikk i Stortinget. Dette ble klart da stortingsgruppen hadde møte i går kveld.

Var i tvil

- Jeg har vært i tvil, og landet til slutt på at det er riktig for meg å si nei. Jeg er glad for at det var en samlet stortingsgruppe som likevel pekte på meg, sier Hareide.

Knut Arild Hareide sier at han ville komme i en vanskelig situasjon som forsvarer - eller kritiker - av regjeringens politikk. Nærmest uansett.

- Jeg har hatt en spesiell rolle knyttet til retningsvalget vi har gjort. Jeg vet at det å være parlamentarisk leder for et regjeringsparti er å være førsteforsvarer for KrF på Stortinget. Samme hva jeg ville sagt når jeg forsvarer eller kritiserer regjeringen, vil det bli stilt spørsmål om mine intensjoner.

- Beste for KrF

Hareide abdiserer altså fullstendig. Til tross for at han var sterkt ønsket i stortingsgruppen, mener han det beste for partiet er at han trer til side.

- Mange ser at jeg har gitt fra meg lederskapet i partiet, og dette er en del av lederskapet. Jeg ønsker å gi det videre på en ryddig måte. Jeg tenker at det er det beste for KrF.

- Nå skal vi alle gjøre en jobb for at KrF skal gå samlet videre. Det skal jeg bidra 100 prosent med, sier Hareide.

Hans Petter Grøvan tar over jobben som parlamentarisk leder. Hareide forteller at han var i tvil og har fått forskjellige råd fra folk innad i partiet, men at han landet på å trekke seg i løpet av de siste dagene.

Dagbladet kommer med mer.