- Alle visste men ingen passet på

KRISTIANSUND (Dagbladet): Politiet og kommunen visste at Anooshe var drapstruet av ektemannen. Likevel ble det ikke iverksatt noen sikkerhetstiltak da ekteparet skulle møtes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at det har vært en svikt et sted, sier politimester Arnstein Nilssen til Dagbladet.

Anooshe Sediq Ghulam (25) og ektemannen Zaheerudin Shamsi (32) skulle avslutte hovedforhandlingene i en barnefordelingssak i Nordmøre tingrett fredag, da Shamsi trakk en Magnum .375 og fyrte av minst fire skudd mot sin kone. Tingretten ligger i samme bygg som politihuset, men de tre politifolkene som satt i vakta få meter unna, visste ikke at Anooshe og mannen som hadde drapstruet henne flere ganger, skulle møtes på politihuset.

- Det er helt innlysende at det skulle vært iverksatt tiltak. Det er enkelt å si i ettertid, men mye tyder på at det har vært en svikt et sted, sier politimester Arnstein Nilssen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Han sier politiet ikke var varslet om at Zaheerudin Shamsi var i Kristiansund.

- Hadde vi visst det, kunne vi foretatt en trusselvurdering. I ettertid ser vi jo at sikkerheten burde vært skjerpet. Dette skulle ikke ha skjedd.

Sporet opp

Anooshe var flyttet til et hemmelig sted, hadde fått trygghetsalarm og ektemannen hadde fått besøksforbud. Han var bøtelagt for vold mot henne og anmeldt flere ganger for drapstrusler. Til slutt klarte han å spore henne opp i Eide, og ble anmeldt for brudd på besøksforbudet.

- Sikkerheten er politiets ansvar, så dette må du snakke med dem om. Vår flyktningkonsulent hentet Anooshe ved boligen på Eide og kjørte henne inn til tingretten. Hun sto ved siden av da Anooshe ble skutt, sier assisterende rådmann i Eide, Sverre Hovland, og legger til:

- Jeg regner med at politiet hadde full oversikt over at partene skulle møtes.

Anooshe er flere ganger blitt tvunget til å gå i skjul sammen med barna på seks og sju år.

«Hvem skal passe ungene mine hvis han dreper meg?» spurte hun nylig noen gode venner.

Uklart ansvar

Heller ikke politiet i Anooshes hjemkommune, Eide, aner hvor rutinene glapp.

- Vi fikk ikke beskjed om at Shamsi skulle til Kristiansund, sier lensmann Oddbjørn Solenes ved Gjemnes og Eide lensmannskontor.

- Vi har allerede diskutert saken, og skal umiddelbart sette i gang med å finne ut hva som er skjedd. Vår jurist jobber allerede med det.

- Hvordan er varslingsrutinene i en slik sak?

- Jeg vet ikke. Jeg har aldri hatt en slik sak.

- Må be om beskyttelse

Sorenskriveren i Kristiansund, Jan Erling Lied, vil gjennomgå rutinene for å sikre at politiet får bedre informasjon om saker der det er fare for voldshandlinger.

Han sier til Adresseavisen at det først og fremst er opp til de voldsutsatte å be om politibeskyttelse, og avviser at sikkerheten er et problem ved barnefordelingssaker.

- Norge er et fritt land. Det er helt utenkelig med spesielle sikkerhetstiltak i slike saker, selv om en av partene har besøksforbud.

<B>SKAL GRANSKE:</B> Politimester Arnstein Nilssen sier at det ikke finnes rutiner for varsling i slike saker. Han vil granske hvorfor det ikke ble iverksatt sikkerhetstiltak rundt møtet mellom ekteparet.