Alle vokter alle i Saddams agent-nett

Saddam Hussein har sju forskjellige etterretnings-og sikkerhetstjenester. De sørger for at han holder seg ved makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Syrias hovedstad Damaskus venter den irakiske flyktningen Ibrahim Habib (58) på Saddam Husseins fall. Tortur har ført til brannskader på halvparten av kroppen og ødelagte kjønnsorganer. 27 medlemmer av hans storfamilie er blitt drept: sju onkler og tjue fettere og tremenninger.

IBRAHIM ER SJIAMUSLIM, og flere av familiemedlemmene støttet det opposisjonelle partiet al-Dawa. Det er agenter fra Saddam Husseins etterretningsorganisasjon Mukhabarat som i flere år har forfulgt Ibrahim Habibs familie. Mukhabarat-agenter opererer også i Syria, sammen med andre agenter og spioner for Saddam Husseins regime.

Saddams enorme sikkerhets- og etterretningsapparat er en av de viktigste grunnene til at han har klart å holde seg ved makten i snart 24 år. Sikkerhetsagentene skal beskytte presidenten og hans familie og samtidig holde den irakiske befolkningen i et jerngrep. Slik karakteriserer militæreksperter i den amerikanske organisasjonen, Global Security, Saddams undertrykkelsesapparat:

«Sikkerhetsapparatet er ansvarlig for en total undertrykkelse, basert på omfattende tortur, inkludert summariske og vilkårlige henrettelser. Vilkårlige arrestasjoner og fengslinger er omfattende over hele landet, og folk blir tatt rett fra sine hjem. Titusenvis av drap og forsvinninger er ikke oppklart.»

SADDAM HUSSEIN STOLER ikke på noen, og derfor er landet hans blitt et eneste stort spionreir. Systemet minner mye om det som ble etablert i Romania under diktatoren Nicolae Ceausescu. Han ble styrtet og drept i desember 1989.

Flere hundre tusen irakere er involvert i en eller flere slags former for angivervirksomhet. Medlemmer av Baath-partiet har til oppgave å spionere på andre medlemmer, og på irakere utenfor partiet. Skoleelever spionerer på lærere, lærere på skoleelever. Barn spionerer på foreldre og andre familiemedlemmer, arbeidere overvåker kolleger. Medlemmer av Baath-partiet spionerer på medlemmer av hæren, hæren spionerer på partiet. Politifolk holder øye med soldater, soldater følger med på hva politifolk foretar seg. Ingen vet med sikkerhet hvem som spionerer på hvem. Derfor kan irakerne i mange tilfeller heller ikke stole på hverandre.

Saddam Hussein har satt angiveri og spionasje i system. Han har etablert ikke mindre en sju forskjellige sikkerhets- og etterretningstjenester . De rapporterer direkte til Det nasjonale sikkerhetsbyrået som igjen rapporterer til Presidentpalassets kontor . Alle tjenestene overvåker hverandres virksomhet. Saddam har full kontroll, blant annet gjennom sine to sønner Uday og Qusay.

IRAK-EKSPERT OG MAJOR John Andreas Olsen ved Luftkrigsskolen i Trondheim skriver i artikkelen «Saddam's Power Base» at de sju sikkerhetsorganisasjonene ofte overlapper hverandre i et splitt og hersk-system. Saddam er også bevisst i måten han utnevner folk på. Hans nærmeste frender i familie, klan og stamme har framtredende stillinger i sikkerhets- og etterretningsapparatet. Her er folk han i utgangspunktet kan stole på, men Saddam er likevel ikke sikker på lojaliteten. Når han utnevner en sjef, lar han gjerne nestsjefen komme fra en rivaliserende fraksjon. På den måten kan ingen organisasjon bli en samlende enhet og dermed utgjøre noen trussel mot diktatoren.

Amn al-Khass har hovedansvaret for å beskytte Saddam og hans familie. Her er hans mest lojale medarbeidere og herfra har også Saddam hentet sin spesielle livgarde al-Himaya al-Khass. De kommer fra Saddams hjemdistrikt Tikrit og er blitt trent opp fra 15-årsalderen. De skylder diktatoren alt og er villige til å ofre livet for ham.

BLIR DET KRIG, er det agentene i Amn al-Khass som vil stå nærmest Saddam Hussein. De har ansvaret for sikkerheten inne i presidentpalassene. Utenfor palassene står spesialstyrkene i Den spesielle republikanergarden . Også disse har blitt trent opp fra de var 15 år og kommer fra stammer og klaner som fullt og helt støtter opp om Saddam. Blant disse gruppene kan amerikanerne ikke regne med massedeserteringer.

Etterretningstjenesten Mukhabarat spiller en viktig rolle på mange områder. To av Saddams halvbrødre har spilt en viktig rolle i denne organisasjonen, som står bak en rekke drap og omfattende tortur mot Saddam Husseins motstandere. En av Mukhabarats ledere, general Abu Zeinab al-Qurairy, falt i unåde hos Saddam Husseins sønn Uday i 2000 og måtte rømme fra Irak. I et intervju med magasinet Vanity Fair i Beirut forteller al-Qurairy om en del av overgrepene han har vært med på, blant annet henrettelser av sjiamuslimer som deltok i opprøret mot Saddam Hussein etter Golfkrigen i 1991. Den gangen var al-Qurairy stasjonert i en fangeleir rett nord for Bagdad.

FANGENE KOM til leiren om morgenen, der de gjennomgikk harde forhør.

«De kom i busser og forlot fangeleiren i lastebiler, dryppende av blod. Lastebilene vi hadde, ble brukt til å frakte lik til massegraver. Vi holdt gravene åpne noen dager. Når de var fulle, gravde vi nye,» sier general al-Qurairy.

Den irakiske avhopperen innrømmer at han hadde problemer med søvnen på den tida.

- Noen av mine venner gikk rett og slett fra forstanden, sier han.

UDAY HUSSEIN: Saddams eldste sønn og sjef for den paramilitære organisasjonen Fedayeen Saddam som beskytter presidentetn i Bagdad.