Alle vurderte å trekke seg

Ikke bare partileder Thorbjørn Jagland, men hele partiledelsen vurderte sin stillinger etter valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har alle vurdert vår situasjon. Partiledelsen drøftet om vi skulle kalle inn til et ekstraordinært landsmøte etter valgnederlaget, blant annet for å gjøre det mulig med valg før det ordinære landsmøtet 11. november neste år. I fellesskap kom vi fram til at vi ikke kunne anbefale dette, sier parlamentarisk leder og statsministerkandidat Jens Stoltenberg til NTB.

Han sier at ledelsen kom fram til at man heller skulle legge opp til en bred debatt ute i partiorganisasjonen både om personer og politikk. Resultatet av dette samrådet blir presentert på sentralstyremøtet 14. januar.

Hovedansvarlig

På sin pressekonferanse onsdag sa Jagland at Stoltenberg var partiets frontfigur i valgkampen. Dette ble straks tolket som om Jagland mente det var Stoltenberg som hadde hovedansvaret for at det gikk skeis, og som burde ha trukket seg.

- Jeg oppfatter det ikke som om Jagland forsøker å legge skylden på meg. Jeg erkjenner absolutt at jeg er hovedansv arlig for valgresultatet, og at vi trenger en omfattende debatt om det som er skjedd i partiet. I det som videre skal skje, vil jeg forholde meg til partiets organer, sier Stoltenberg.

Uheldig debatt

Yngve Hågensen mener lederdebatten i Arbeiderpartiet er uheldig fordi den overskygger partiets politikk.

- Jeg er livredd for at lederdebatten skal avspore det som er det viktigste for partiet, nemlig politikken, og at debatten er en måte å uansvarliggjøre det dårlige valgresultatet for Arbeiderpartiet. Jeg mener vi må konsentrere oss om politikken, og jeg ser fram til å drøfte det Thorbjørn Jagland kaller en radikalisering av Ap, sier tidligere LO-leder Yngve Hågensen til NTB.

Hågensen understreker også at det var en feilslått politikk som førte til det dårlige resultatet for Arbeiderpartiet under stortingsvalget, og at det var en av grunnene til at han frarådet Thorbjørn Jagland å gå av valgnatten som følge av valgresultatet.

- Det jeg sa til Thorbjørn J agland var at jeg hadde forståelse for at han stilte sin plass til disposisjon. Men hvis han gjorde det, ville det utløst et krav om at flere måtte ta ansvar for resultatet, nemlig Jens Stoltenberg. Og da ville partiet stått der uten statsminister og partileder, og vi ville fått det jeg kaller en uoversiktlig situasjon som ville vært svært uheldig for partiet, sier Hågensen.

(NTB)

TO ELLER EN: Arbeiderpartiet skal bestemme seg for om statsministerkandidat og partileder skal være samme person eller ikke. I dag er rollene delt mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer