Aller nederst

De som blir underlagt tvang i psykisk helsevern er sykere og har det verre økonomisk og sosialt enn andre pasientgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«TILSYN HANDLER om å finne ut hvordan saker og ting er i den virkelige verden», skriver helsedirektør Lars E. Hanssen i innledningen til Helsetilsynets melding for 2005. Der kan vi lese om den virkelige verden, blant annet hvem det er som blir utsatt for tvang i psykisk helsevern. Det er i overveiende grad samfunnets fattigste og vanskeligst stilte. De er fattigere, de er sykere, de er mer arbeidsuføre og de er mer alene, enn andre pasientgrupper.Jeg siterer fra Sintef-rapporten som er Helsetilsynets grunnlag:«Den gruppen mennesker som er underlagt tvungent psykisk helsevern i Norge stiller meget svakt med hensyn til utdanning, inntekt og sosial forankring og støtte, og enda svakere enn dem som mottar frivillig psykisk helsevern.»I tillegg mangler mer enn 40 prosent av dem som er tvangsinnlagt egen bolig. De er altså bostedsløse.

SAMMENHENGENE mellom fattigdom og psykiske lidelser får rapportens forfattere til å stille spørsmålet: Øker graden av fattigdom sannsynligheten for å bli utsatt for tvungent psykisk helsevern?Deres neste spørsmål har en klar adresse til helseminister Sylvia Brustad: «Kan det å forebygge sosial og økonomisk nød også bidra til å redusere bruken av psykisk helsevern?»Hun vil formodentlig svare et rungende ja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer