- Aller vanskeligst er det for de som ikke vet hva status for deres kjære

Konserndirektør Lars Christian Bacher informerte pressen om dramaet i Algerie - fortsatt uklart for åtte nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORUS (Dagbladet): Bacher har vært sentral i Statoils håndtering av Algerie-terroren helt siden islamister slo til mot anlegget i In Aménas ved 0650-tida onsdag morgen. Han møtte pressen i Statoil-hovedkvarteret på Forus utenfor Stavanger i kveld, men kunne ikke gi nye opplysninge rom hva som har skjedd med de åtte nordmennene som antas å fortsatt være på gassanlegget øst i Algerie.

- Det er dessverre slik at situasjonen fortsatt er uavklart etter terrorangrepet i In Aménas. Dette begrenser informasjonsflyten, men også redningsarbeidet. Det er fortsatt en gisselsituasjon, og vi må av hensyn til de pårørende og involverte være varsomme med informasjonen, sier Bacher.

- Svært, svært alvorlig Han påpeker at de som befant seg på gassanlegget har opplevd ekstreme påkjenninger. Den niende Statoil-ansatte som ble bekreftet i trygghet, er nå på vei hjem til Norge.

- Jeg har vært store deler av dagen på pårørendesenteret i Bergen, og det er umulig å ikke la seg prege av møtet med de pårørende - som er i en meget, meget vanskelig situasjon, sier Bacher.

- Aller vanskeligst er det for de pårørende som ikke vet hva som er status for deres kjære, sier Bacher, som betegner situasjonen slik:

- Uoversiktlig, uavklart og svært, svært alvorlig.

Fraktet ut Ytterligere en nordmann kom seg i sikkerhet natt til fredag og ble brakt til det lokale sykehuset i In Aménas. Dermed er ni av de 17 ansatte i sikkerhet. Bacher opplyste på pressekonferansen at den niende nordmannen er på vei hjem til Norge.

- Har Statoil-ledelsen vært i kontakt med ham?

- Informasjon har tilflytt oss fra ham, sier Bacher til Dagbladet.

- Hvem bragte ham ut?

- Informasjon har ikke tilflytt oss om hvem som bragte ham ut.

Egen kontaktperson Alle familier har fått en egen kontaktperson å forholde seg til hos Statoil, oppgir Bacher - som også har hentet inn ekstern helsehjelp. Helseminister Jonas Gahr Støre besøkte pårørendesenteret sammen med Bacher i dag.

- Jeg formidlet da vår takk for den støtten vi har fått. Besøket ble umåtelig stort satt pris på, og var uvurderlig for de pårørende, sier Bacher, som er tydelig preget av dramaet som pågår.

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide sa på sin pressekonferanse, få minutter før Bacher, at det fortsatt var en pågående gisselsituasjon ved gassanlegget i In Aménas, og at «vi går inn i en helg der vi som nasjon må forberede oss på dårlig nytt».

- Situasjonen er fortsatt uavklart for åtte nordmenn, sa Stoltenberg.

Dagbladet oppdaterer saken.