Allerede før fase to advarer streikeleder mot at fase tre vil «ramme massivt»

Denne uka skal 50 000 statlige og kommunale ansatte tas ut i streik. De er forberedt på å kjempe lenge.

KAMPKLARE:  Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, utenfor Stortinget. Meklingen for de statsansatte ble brutt natt til torsdag, og på onsdag trer fase to i kraft. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
KAMPKLARE: Mimi Bjerkestrand i Unio og leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, utenfor Stortinget. Meklingen for de statsansatte ble brutt natt til torsdag, og på onsdag trer fase to i kraft. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Her finner du oversikt over streikens omfang for henholdsvis Unio, YS Stat og LO Stat

(Dagbladet): 22 000 ansatte har siden torsdag morgen vært ute i streik etter at forhandlingene mot arbeidsgiverne i stat og kommune ble brutt timer tidligere.

Denna uka skal de tre hovedorganisasjonene for fagforeninger, LO, YS og Unio, la såret stikke dypere. Til sammen skal 50 000 medlemmer tas ut i streik.

Det vil i større grad ramme folk flest. Utover i uka vil det bli vanskelig eller umulig å få utført mange offentlige tjenester. Streiken vil merkes i barnehager, fengsler, svømmehaller, på parkeringsplasser og i UD.

- URETTFERDIG: Høgskolelektor ved lærerutdanningen i Oslo, Brit Nordbrønd, mener det er urettferdig at hun med ti års akademisk utdanning ikke skal tjene bedre. - Hvorfor skal vi sitte på Blindern i årevis? Vi burde få betalt mer. Jeg er villig til å streike lenge, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
- URETTFERDIG: Høgskolelektor ved lærerutdanningen i Oslo, Brit Nordbrønd, mener det er urettferdig at hun med ti års akademisk utdanning ikke skal tjene bedre. - Hvorfor skal vi sitte på Blindern i årevis? Vi burde få betalt mer. Jeg er villig til å streike lenge, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

Arbeidet med selvangivelsene på Østlandet kan bli forsinket siden Skatt Øst er stengt, og avfallet vil bli liggende i flere kommuner og sykehjem.

Foreningene håper at det blir den avgjørende dråpen som får regjeringen til ombestemme seg og omprioritere medlemmenes krav om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår.

- Tar ut det vi har LOs største forbund, Fagforbundet, strammer grepene og starter opptrappingen i kommunestreiken i morgen ved å ta ut nesten 15 000 nye medlemmer ut i streik.
 
Leder i arbeidstakerorganisasjonen Parat, Hans-Erik Skjæggerud, forteller at streiken har foregått gjennom helga. 

- Vi trapper opp fra onsdag, da trår fase to av streiken i gang. Det vil i stor grad være de samme områdene hvor vi har folk ute i streik fra før, som det vil tas ut flere i.

Deretter er en fase tre planlagt, dersom arbeidsgiverne ikke inviterer partene inn til forhandlingsbordet.

GIR SEG IKKE: Forhandlingsleder i Unio stat, Arne Johannessen, forhandlingleder i Unio kommune Mimi bjerkestad, og leder i Unio Anders Folkestad etter samlingen på Klingenberg kino torsdag. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Forhandlingsleder i Unio stat, Arne Johannessen, forhandlingleder i Unio kommune Mimi bjerkestad, og leder i Unio Anders Folkestad etter samlingen på Klingenberg kino torsdag. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Fase tre vil ramme massivt. Da vil det merkes godt, for å si det sånn. Fase tre er den siste fasen, og da tar vi ut det vi har.

- Blir problematisk Streikens opptrapping vil også fortsette med at rundt 7300 nye Unio-medlemmer i stat og kommune blir tatt ut i streik onsdag. Da vil Unio til sammen ha 16 000 medlemmer i streik.

Leder i Unio, Anders Folkestad, sier til Dabladet at de ønsker å gi en «enda sterkere melding om misnøye til arbeidsgiverne i stat og kommune».

- Det vil bli problematisk, mange oppdager og tjenester blir ikke utført på vanlig måte. I kommunesektoren vil opptrappingen treffe bredere, og i helse- og omsorgssektoren tar vi ut streikende slik at det ikke blir fare for liv og helse.

Ingen kontakt Flere skoler og barnehager vil bli berørt, og dette vil «slå inn i hverdagen til mange», advarer han.

Bare i Bergen kommune vil 105 forskjellige virksomheter bli tatt ut i streik. I staten er ansatte ved Høgskolen og Universitetet i Bergen samt værvarslingen på Vestlandet tatt ut. I Sandnes er 36 virksomheter i kommunen tatt ut i streik.

FANGER SLIPPER UT:  Streiken ved Bjørgvin fengsel førte til at tidligere fange Jarle Skjerping slapp ut av fengsel noen måneder før tida. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FANGER SLIPPER UT: Streiken ved Bjørgvin fengsel førte til at tidligere fange Jarle Skjerping slapp ut av fengsel noen måneder før tida. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Vi står på krava gjennom streiken, det er vårt språk nå. Det har ikke vært noen kontakt mellom partene, og vi har ikke fått noe signal om respons. Vi streiker så lenge det er nødvendig, sier Folkestad.

- Gult kort Han tror arbeidsgiver vil måtte tenke seg godt om etter onsdagens massestreik.

- De vil se hva slags krefter som er i sving. Dette er alvorlig for den praktiske tjeneste i stat og kommune. Deussuten er det alvorlig politisk når så mange er misfornøyde med hvordan de har håndtert lønnsopprøret, sier han og fortsetter:

- Dette er et gult kort til regjeringen. Vi har beredskap for ytterligere opptrapping, men vi går ikke ut med informasjon om dette nå, det diskuterer vi fortløpende.

LO Stat, som allerede har 3400 medlemmer i departementer og etater ute i konflikt, tar ut ytterligere 1300 i fase to onsdag. YS Stat tok ut 1300 medlemmer i første runde og varsler 600 nye.

BARNEHAGESTREIK:  På Hvalstad i Asker er informasjon om streiken hengt opp på døra til småbarnsavdelingen «Attpåklatten» i Hval Gård barnehage. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BARNEHAGESTREIK: På Hvalstad i Asker er informasjon om streiken hengt opp på døra til småbarnsavdelingen «Attpåklatten» i Hval Gård barnehage. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

I Oslo starter meklingen i kommunen opp igjen tirsdag klokka 12.  Forhandlingen gjøres på vegne av drøyt 10 000 medlemmer i blant annet Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Norsk Fysioterapautforbund. Partene tok pause før helga.